De ce să nu laşi conserva de peşte desfăcută în frigider. Pericolul mare la care te expui

de: Ioana Bucur
12 03. 2023

Află de ce nu ar trebui să mai lași conserva de pește desfăcută în frigider. Cu toate că vorbim despre un obicei ce a devenit deja reflex, specialiștii trag un important semnal de alarmă cu privire la riscul la care ne expunem.

De ce să nu laşi conserva de peşte desfăcută în frigider

Au un termen de valabilitate lung, pot fi incluse într-o gamă variată de preparate și au în compoziție nutrienți importanți pentru buna funcționare a organismului uman. Acestea sunt doar câteva dintre motivele pentru care conservele de pește sunt aproape nelipsite de pe listele de cumpărături ale românilor.

Conservele nedeschise pot fi depozitate în cămară și câteva luni, atâta timp cât sunt ferite de căldură și lumina soarelui. În momentul în care deschidem una, dar nu reușim să îi consumăm întregul conținut, alegem să o păstrăm în frigider, până o terminăm. O greșeală, spun specialiștii, dacă nu ținem cont de câteva aspecte.

După ce se deschide capacul conservei, recipientul își pierde capacitatea de sterilizare chiar dacă este ținută la rece, ceea ce înseamnă că nu mai poate împiedica proliferarea ciupercilor și bacteriilor și chiar a unei toxine care provoacă botulismul. Deși este o afecțiune rară, este gravă, deoarece toxina atacă sistemul nervos al organismului.

Care sunt simptomele

Primele simptome apar între 12 și 36 de ore după ce toxina intră în organism: dificultăți la înghițire, gură uscată, vedere încețoșată, paralizie, greață, vărsături și crampe abdominale. Principalele surse de botulism alimentar sunt produsele prost conservate.

Cele mai multe recipiente sunt făcute din aluminiu. În timp, o parte din metal este transferată în conținut, iar acest lucru crește atunci când oxigenul este introdus după deschiderea conservei. Fenomenul este mai frecvent în cazul alimentelor mai acide, precum ananasul sau roșiile.

Combinația de oxigen și aciditate creează o reacție al cărei rezultat este o peliculă de culoare gri care acoperă cutia, care se poate scurge și în alimente. Deși are un aspect neplăcut, nu este periculos.

Dacă vrei să elimini orice pericol, se recomandă ca resturile din conserva de pește abia desfăcută să fie transferate într-un recipient din sticlă pe care îl poți închide ermetic. Pus în frigider, conținutul va putea fi consumat în cel mult două sau trei zile.