De ce să nu încălzeşti niciodată apa în cuptorul cu microunde. Mulţi fac asta pentru că e rapid, dar e o mare greşeală

de: Ștefan R. Apostol
20 07. 2023

Pregătirea ceaiului poate părea destul de ușoară. Tot ce ai de făcut este să încălzești niște apă și să adaugi câteva frunze de ceai. Dar se pare că există o mulțime de lucruri pe care noi, cei care facem ceai, le facem greșit. Unul dintre ele este folosirea cuptorului cu microunde pentru a încălzi apa. Îți explicăm, în cele ce urmează, de ce să nu încălzeşti niciodată apa în cuptorul cu microunde.

Încălzirea apei în cuptorul cu microunde

Pare a nu fi mare lucru, când vorbim de ceai, nu? Ceaiul necesită apă fierbinte. Cuptoarele cu microunde încălzesc lucrurile. Care este problema?

Vezi și: Butonul secret de la cuptorul cu microunde. Detaliul de care sigur nu aveai habar

Se pare că ceaiul are nevoie de anumite tipuri de apă fierbinte. Adică, apă la o anumită temperatură. Ceaiul verde, de exemplu, ar trebui să fie preparat la 80 de grade ceaiul din plante necesită 98 de grade.

Atunci când bagi cana în cuptorul cu microunde, nu ai nicio idee despre cât de fierbinte este apa. Ceainicele, pe de altă parte, sunt concepute pentru a încălzi ceaiul la 100 de grade, potrivit specialiștilor.

De ce să nu încălzeşti niciodată apa în cuptorul cu microunde

Există o mulțime de alte teorii despre motivul pentru care încălzirea cănii la microunde nu este cea mai bună. Experții spun că cuptorul cu microunde va avea ca rezultat o apă caldă inegală.

Vezi și: Produsele pe care să nu le încălzești niciodată la cuptorul cu microunde. E mare pericol

Câdn vorbim de uptoarele cu microunde, spun experții, aceste aparate lansează unde mici în lichid în locuri aleatorii, determinând moleculele de apă din acele puncte să vibreze rapid. Dacă apa nu este încălzită suficient de mult timp, rezultatul este reprezentat de buzunare izolate de apă foarte fierbinte sau clocotită în mijlocul unei cantități mai mari de apă mai rece.

O astfel de apă poate prezenta în mod înșelător semne de fierbere, deși nu are o temperatură uniformă de 100 grade.

”De exemplu, ceea ce pare a fi aburul care se ridică dintr-o cană de apă încălzită la microunde este doar vapori umezi care se evaporă de la suprafața apei și se condensează în ceață la contactul cu aerul mai rece – este același principiu care face ca respirația noastră să fie vizibilă în zilele friguroase.”, mai spun experții.

Alții nu sunt de acord cu asta

Se pare că nu toată lumea este de acord că nu este bine să încălzim apa în cuptorul cu microunde. Scepticii spun că lungimile de undă ale cuptoarelor cu microunde sunt de aproximativ 10 cm, așa că, dacă nu ai o ceașcă de ceai foarte mare, vei obține o încălzire destul de uniformă, mai ales dacă ți-aduci aminte să o pui pe marginea caruselului.

Vezi și: Farfuriile pe care ai voie să le pui în cuptorul cu microunde. Greșeala pe care o fac mulți oameni

Cele două tabere sunt totuși de acord că temperatura potrivită a apei este foarte importantă. Supraîncălzirea apei în cuptorul cu microunde poate face ca ceaiul să aibă un gust amar și ciudat. Dar cei care nu au un ceainic nu ar trebui să dispere încă, atâta timp cât ești dispus să bei doar ceai verde, cuptorul cu microunde este soluția potrivită, este concluzia experților.