De ce să nu greblezi frunzele de pe gazon în această toamnă. 3 beneficii, explicate de experți

de: Sabina Anastasia
23 11. 2023

Întreținerea corespunzătoare a gazonului sau a grădinii din curte în sezonul de toamnă este esențială pentru ca solul să se mențină sănătos până la revenirea căldurii. Experții sfătuiesc pe toată lumea să nu exagereze cu sarcinile de curățenie. Iată 3 motive pentru care nu ar trebui să greblezi frunzele moarte!

Frunzele moarte îmbunătățesc calitatea solului

Odată cu instalarea toamnei, frunzele încep să cadă, iar plantele încep să moară. Mulți români se grăbesc să curețe gazonul sau iarba din curte de vegetația ofilită. Experții în grădinărit nu ne recomandă să ne grăbim să facem acest lucru însă.

„Frunzele moarte și resturile de plante se pot descompune, furnizând nutrienți și materie organică solului și promovând un biom sănătos. Descompunerea plantelor acumulate în strat gros de materie organică este ceea ce conferă pădurilor abundență la nivelul solului”, a explicat Tony O’Neill, editor la Simplify Gardening.

Frunzele moarte pot fi o sursă importantă de hrană pentru microorganisme, îmbunătățind calitatea solului prin descompunere. Vegetația moartă se transformă astfel într-un tip de mulci natural, care asigură pământului substanțele nutritive de care are nevoie pe timpul iernii.

Citește și: Ce să plantezi în curte în luna noiembrie. Florile și plantele care sunt ideale în final de toamnă

Cum poți proteja solul de eroziune toamna

Te-ai gândit vreodată că ploile abundente, vânturile puternice și gheața pot să dăuneze solului și rădăcinilor plantelor, mai ales dacă temperaturile sunt foarte scăzute? Frunzele și plantele moarte pot să joace rolul unei pături care să mențină pământul cald, dar nu numai.

Solul poate fi erodat. Stratul de frunze protejează solul de deteriorări din cauza fenomenelor meteorologice agresive din timpul sezonului de toamnă sau de proaspătă iarnă.

„Pământul gol este susceptibil la eroziune. Fără material vegetal și gunoi de frunze care să-l protejeze, solul poate fi spălat în timpul ploilor abundente, epuizându-ți grădina de nutrienți. Resturile pot proteja solul și reține umiditatea”, a explicat Gene Caballero, expert în grădinărit la Your Green Pal.

Totuși, asta nu înseamnă că trebuie să lași frunzele moarte în strat atât de mare încât să sufoce complet gazonul. În astfel de condiții, iarba nu primește lumina de care are nevoie în mod natural. Sfatul celor mai experimentați grădinari este să fii echilibrat.

Citește și: Cum protejezi smochinii în lunile reci ale anului. Așa vor fi sănătoși la primăvară

Frunzele pot proteja insecte benefice pentru grădină

„Multe insecte și animale mici folosesc așternut de frunze și plante moarte pentru adăpost de iarnă. Unele pot oferi, de asemenea, habitate pentru insecte benefice de grădină, polenizatori și insecte prădătoare care vor ajuta la controlul dăunătorilor”, a explicat Juan Palacio, expert în plante la Bloomsy Box.

Așadar, când vrei să cureți gazonul de frunze moarte, ține cont de faptul că acestea pot aduce beneficii solului, dar și grădinii tale. Nu înseamnă însă că trebuie să lași prea multă vegetație uscată să îți sufoce curtea. Trebuie doar să fii echilibrat.