De ce să nu foloseşti niciodată mănuşi de latex când găteşti. Pericolul real la care îţi expui familia

De ce să nu foloseşti niciodată mănuşi de latex când găteşti. Pericolul real la care îţi expui familia
De ce sa nu folosesti niciodata manusi de latex cand gatesti. Pericolul real la care iti expui familia

Pandemia de coronavirus ne-a determinat să luăm măsuri extreme de precauție, iar criza de sănătate este încă departe de a fi învinsă. Cu toate acestea, specialiștii atrag atenția asupra  care oferă un fals sentiment de siguranță, cum ar fi folosirea mănușilor din latex în prepararea alimentelor. Află în rândurile de mai jos de ce nu este deloc recomandata utilizarea lor în bucătărie.

De ce nu e bine să utilizezi mănuși din latex la gătit

În ultimii doi ani de zile, mănușile au devenit o măsură de protecție absolut necesară împotriva virusului COVID-19. În apogeul crizei sanitare, folosirea lor a fost foarte comună, în special în supermarketuri, marile centre comerciale și mijloacele de transport, unde circulau foarte multe persoane.

Cu toate acestea, nu este recomandat să folosești mănuși în orice tip de activități, precum curățarea și pregătirea alimentelor pentru gătit.

„În general, mănușile nu sunt recomandate în bucătărie, pentru că dau un fals sentiment de igienă.”, notează Beatriz Robles, expert în siguranța alimentară, conform Consumer.

Motivul este extrem de simplu. Specialiștii explică faptul că, atunci când purtăm mănuși de latex, nu suntem conștienți de cât de multă murdărie rămâne impregnată în ele.

Roblez este de părere că gospodinele care gătesc cu mâinile acoperite uită, de cele mai multe ori, să curețe mănușile sau să le schimbe cu altele noi, odată cu fiecare nouă etapă parcursă în procesul de gătit.

„În plus, ele (n.r. – mănușile) facilitează contaminarea încrucișată și este posibil să transferăm microorganisme între diferite alimente și ustensile de bucătărie”, argumentează el.

Citește și Greşeala pe care toate gospodinele o fac când spală frigiderul. Aşa se strică mai repede!

Pericolul ascuns în latex

Și chiar și Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Statele Unite indică faptul că atunci când mănușile sunt folosite la prepararea alimentelor, oamenii se spală pe mâini mult mai rar, ceea ce poate duce la apariția microbilor.

Mai mult de atât, utilizarea mănușilor din latex nu este recomandată pentru tratarea alimentelor din cauza faptului că există riscul de a provoca un anumit tip de reacție în rândul consumatorilor, avertizează Agenția Spaniolă pentru Consum, Siguranța Alimentară și Nutriție.

Autoritățile detaliază faptul că atunci când latexul intră în contact cu alimentele, materialul poate provoca anumite șocuri anafilactice, precum alergii unor persoane ce au o sensibilitate la latex, chiar și după ce produsul a fost gătit.

Alergia la acest material este răspunsul oferit de organism atunci când intră în contact cu proteinele găsite în latexul de cauciuc natural.

Citește și Nu mai face curățenie cu oțet fără mănuși. De ce trebuie să te protejezi