De ce să nu faci plajă când sunt nori pe cer. Pericolul la care te expui fără să știi
Mulți dintre români preferă vremea înnorată pentru a ieși la plajă, în detrimentul celei însorite, astfel că fac câteva greșeli, potrivit medicilor. Așadar, de ce să nu faci plajă când sunt nori pe cer. Care este pericolul la care te expui fără să știi.
Ce trebuie să faci dacă ai ieșit la plajă și este înnorat. Avertismentul medicilor
Cei care ies la plajă pe vreme înnorată se expun anumitor riscuri, relevă ultimele cercetări în domeniu.
Mulți dintre oameni merg la plajă să se bronzeze, însă există o parte care evită soarele atât cât pot, astfel că preferă o zi înnorată pentru a se scălda și a sta la plajă.
Când este bine să ieși la plajă, de fapt
Turiștii cred că sunt în siguranţă atâta timp cât folosesc cremă cu protecţie solară şi nu stau pe plajă în miezul zilei, când soarele arde cu putere. Copiii sunt cei mai expuşi riscurilor, astfel încât necesită o îngrijire specială.
”O expunere matinală nu poate face decât bine. Ne luăm doza de vitamina D şi profităm şi de aerosolii atât de sănătoşi”, a explicat Mihaela Niţă, medic specialist pediatru, care adaugă că cea mai buna perioadă pentru o plimbare pe malul mării este dimineaţa, până la 9.30 – 10.00.
Ce trebuie să faci când este o zi înnorată și ieși la plajă
În plus, specialiștii avertizează în privința zilelor noroase. Trebuie să ținem cont că dacă soarele nu se vede pe cer, asta nu înseamnă că suntem protejaţi de razele UV. Astfel, când văd nori, mulți turiști nu se mai dau cu cremă protecţie solară, neștiind că își fac un mare rău.
”Umbrela de soare şi cerul înnorat nu oferă protecţie UV. Norul nu are filtru UV, de aceea, o zi cu un confort termic bun şi un cer înnorat poate fi la fel de periculoasă ca una însorită. Plajă se poate face şi seara, după ora 18.00, când razele sunt din ce în ce mai slabe şi pericolul este mai mic”, a adăugat Mihaela Niţă.
În afară de crema cu protecţie solară, specialiștii avertizează și în privința ochelarilor de soare, care nu trebuie lăsați în cameră. Nu este valabil și pentru copii această situație.
Organismul elimină celulele afectate de soare
Medicul Laurenţiu Vlădău, specialist dermatolog, a atenţionat că pericolele asociate cu arsurile solare sunt mai mult decât cosmetice. Prevenirea acestora ajută la evitarea ulterioară a unor probleme de sănătate, precum şi a îmbătrânirii premature.
“Când îşi face apariţia arsura solară, pielea devine roşie şi este însoţită de senzaţia de durere. Dacă arsura este severă, se pot dezvolta vezicule cu lichid, iar uneori pot apărea chiar şi frisoane, greaţă, dureri de cap şi slăbiciune. Câteva zile mai târziu, pielea va începe să se cojească, deoarece organismul încearcă să elimine celulele afectate de soare”,a explicat Laurențiu Vlădău.