De ce să nu dormi ziua. Descoperirea neașteptată din ultimul studiu al experților

de: Ana Chivu
05 07. 2022

Din ce în ce mai mulți oameni adoră somnul de la amiază. Cercetătorii vin cu câteva explicații care arată că odihna scurtă din timpul zilei nu este deloc benefică. De câte ore de somn avem nevoie, de fapt? Insuficiența de somn crește riscul de moarte prematură cu 50%. Odihna liniștită și regulată este esențială pentru un corp și o minte sănătoasă. Iată ce detalii au aflat recent experții într-un nou studiu!

Studiu: experții susțin că nu este bine să dormi ziua

Somnul este la fel de important ca o alimentație sănătoasă, programul sportiv sau o hidratare corespunzătoare. Un somn liniștit este esențial pentru un corp sănătos și o minte care să te ajute să îți bifezi fără grijă activitățile de peste zi.

Insuficiența de somn aduce iritabilitate, probleme de concentrare, lipsă de energie și înrăutățirea relațiilor cu cei dragi. Timpul este cel mai mare dușman al zilelor noastre, iar majoritatea încearcă să se pună pe picioare după o noapte pierdută cu ajutorul unui pui de somn.

Unii oameni chiar adoră câteva ore de relaxare și liniște în miezul zilei. Din păcate pentru aceștia, oamenii de știință susțin că nu este deloc sănătos să faci asta. Un studiu recent publicat în revista European Heart Journal arată că nu este bine să dormi nici prea mult, nici prea puțin.

Descoperirea specialiștilor

Insuficiența de somn crește riscul de moarte prematură cu nu mai puțin de 50%, iar impulsul de somn te face mai predispus spre boli cardiovasculare cu 47% și mărește de 1.5 ori riscul unui accident cerebral. Odihna din timpul zilei nu este deloc benefică pentru că somnul în sine nu trebuie perturbat.

Specialiștii au descoperit că există o legătură între obiceiul de a face siesta și riscul de moarte prematură. A fost demonstrat faptul că oamenii care dorm mai puțin de 6 ore sau mai mult de 10 ore sau care au obiceiul de a dormi la amiază sunt mai expuși riscului de a suferi un atac cerebral ori un stop cardiac decât cei care au un program obișnuit de somn.

Omul are nevoie de 7-8 ore de somn fără perturbări, un somn liniștit și odihnitor. Acesta este unul din secretele longevității, conform japonezilor.

Secretele longevității

Japonezii susțin că au găsit rețeta perfectă pentru o viață lungă. Ai mai jos câteva din setul lor de reguli de la care nu se abat deloc.

  • Nu mânca în exces
  • Antrenează-ți creierul
  • Fă mișcare
  • Dezvoltă-ți toleranța la stres
  • Consumă antioxidanți
  • Găsește sensul vieții tale
  • Creează conexiuni sociale