De ce să lași carnea la sărat două ore înainte să o gătești. Trucul celor mai iscusite gospodine
Mulți dintre noi cunoaștem deja eșecul gătitului de carne. Probabil ți s-a întâmplat și ție să crezi că preparatul este bine gătit când, de fapt, la interior era crud. Ei bine, specialiștii în domeniul culinar au venit cu câteva explicații referitoare la motivele pentru care se întâmplă acest lucru. Află mai jos de ce să lași carnea la sărat două ore înainte să o gătești.
Secretele specialiștilor privind gătirea cărnurilor
Nimic nu se compară cu mirosul și aroma cărnurilor când te așezi, flămând, la masă. O bucată de carne crocantă la exterior și fragedă la interior este, fără îndoială, pe gustul tuturor. Din păcate, nu întotdeauna reușim să gătim carnea perfect și, probabil, încă ni se întâmplă să aflăm că, la interior, bucățile de carne au rămas crude.
Stuart Farrimond, autorul cărții „The Science of Cooking” și prezentatorul unei emisiuni culinare de la BBC, a vorbit pe larg despre motivele pentru care se întâmplă acest lucru. În primul rând, totul depinde de uleiul pe care îl folosim pentru a prăji cărnurile, dar și de temperatura acestora.
Majoritatea dintre noi folosim, cel mai probabil, ulei de floarea-soarelui pentru a găti carnea. Însă, acest tip de produs nu este întotdeauna recomandat. Există două aspecte importante în funcție de care trebuie să ne ghidăm când alegem uleiul pe care îl folosim la prăjit carnea: să aibă un punct de fierbere ridicat și să fie aromat.
Gătirea bucăților de carne nu se face niciodată la temperaturi scăzute. Este total greșit să pui ulei în tigaie, apoi bucățile de carne și abia ulterior să dai drumul la flacără și să aștepți ca tigaia să se încălzească. Pentru a obține carne crocantă la exterior și fragedă la interior, este recomandat ca uleiul să fie încălzit din timp și să prezinte o temperatură între 160 și 175 de grade Celsius. Doar așa, carnea va fi gătită perfect.
De ce să lași carnea la sărat două ore înainte să o gătești
Mai există, totuși, și un alt aspect important, ce are legătură cu umiditatea. Temperatura tigăii trebuie să fie ridicată dinainte de a introduce bucățile de carne în ea tocmai pentru a compensa efectul de răcire pe care acestea îl vor naște când vor fi introduse în vasul de bucătărie.
Cu cât temperatura tigăii va fi mai mare, cu atât mai repede se va evapora umiditatea de la suprafața cărnii. În condițiile date, pentru ca bucățile de carne să nu se usuce și să rămână fragede, Stuart Farrimond a recomandat ca acestea să fie puse la sărat cel puțin cu două ore înainte de a fi gătite.
Citește și: Carnea de porc românesc comparată cu somonul. Prea puţini români o consumă, din păcate
Cele mai iscusite gospodine pun bucățile de carne la sărat peste noapte, gătindu-le abia a doua zi. Dacă nu dispui de suficient timp pentru a prepara carnea sau dacă pur și simplu ai uitat de ea, o poți lăsa și pentru două ore condimentată cu sare. În acest fel, când vei pune carnea în tigaie, lipsa de umiditate va fi compensată. Carnea se va rumeni foarte bine la exterior, păstrându-și, simultan, frăgezimea la interior.