Consumul regulat de pește poate să reducă riscul de apariție a mai multor afecțiuni de sănătate, precum bolile de inimă și depresia. Din acest motiv, specialiștii din sănătate recomandă adesea să consumăm cel puțin o dată sau de două ori pe săptămână pește. Este, însă, foarte important felul în care gătim peștele întrucât, în funcție de acest lucru, pute, beneficia de mai multe sau mai puține proteine de înaltă calitate, vitamine și acizi grași. Află de ce ar trebui să gătești pește la cuptorul cu microunde și care sunt beneficiile acestuia.
Așa cum cei mai mulți dintre noi știm, peștele este o importantă sursă de proteine de înaltă calitate, vitamina D și acizi grași omega-3. Datorită lor, specialiștii din sănătate recomandă să consumăm măcar o dată pe săptămână pește. Modul în care îl gătim, însă, poate să reprezinte un avantaj sau, deopotrivă, un dezavantaj pentru organismul uman.
De exemplu, în urma prăjirii peștelui sau a gătirii sale la grătar se pot produce unii compuși dăunători. Pentru a-i reduce la minimum, este recomandat să gătim peștele în cât mai scurt timp posibil. Dacă țineți neapărat să preparați peștele la grătar, evitați să carbonizați carnea.
Procesul de prăjire poate crește cantitatea de grăsime din pește și poate afecta negativ raportul dintre acizii grași omega-3 și omega-6. Dacă insistați să-l prăjiți, puneți peștele în tigaie și folosiți un ulei cât se poate de sănătos, precum uleiul de măsline.
În altă ordine de idei, gătirea peștelui la aburi poate conserva acizii grași omega-3 mai bine decât alte modalități de preparare a acestuia. Prin coacerea peștelui, veți pierde probabil mai puține grăsimi omega-3 sănătoase decât dacă îl prăjiți. Află în continuare care este secretul celui mai bun pește gătit.
Mai există o modalitate de a găti peștele, anume la cuptorul cu microunde. Cuptoarele cu microunde gătesc alimentele folosind unde de energie. Aceste unde interacționează cu unele dintre moleculele din alimente, determinându-le să vibreze, ceea ce conduce la procesul de încălzire.
Acest mod de a găti peștele poate fi controversat, deoarece unii consideră că gătitul cu cuptorul cu microunde poate reduce substanțele nutritive din alimente. Cu toate acestea, cuptorul cu microunde este o metodă de gătit rapidă și presupune temperaturi relativ scăzute, în comparație cu altele.
Din acest motiv, unii nutrienți sunt conservați mai bine dacă gătiți peștele la cuptorul cu microunde. Multe studii au constatat că încălzirea peștelui la microunde poate ajuta la prevenirea pierderii acizilor grași omega-3 sănătoși, potrivit Health Line.