De ce să dormi cu fereastra deschisă la dormitor. Efectele nebănuite pe care le are acest obicei

de: Bișinicu Andreea
18 09. 2022

În lunile de vară, oanenii au tendința de a dormi, noaptea, cu geamul deschis, pentru a se răcori puțin, după ce au suportat canicula pe parcursul zilei. Specialiștii susțin că dormitul cu fereastra deschisă este recomandată în toate perioadele anului. Care ar fi explicația.

Motivul pentru care este recomandat să dormi noaptea cu geamurile deschise

Dormitul cu fereastra deschisă îți poate oferi unele beneficii serioase pentru sănătate, dar, în funcție de starea vremii, acest obicei poate duce și la crearea unui mediu de dormit incredibil de inconfortabil, dacă nu ești atent.

Factori externi precum sunetul păsărilor, zgomotele alarmelor de mașini, temperaturile joase sau furtunile te pot scoate din sărite, motiv pentru care există atât avantaje, cât și dezavantaje pentru persoanele care adorm cu geamul deschis.

Cu toate acestea, dormitul cu fereastra deschisă crește fluxul de aer în dormitor, ceea ce nu numai că poate schimba temperatura spațiului de dormit, ci poate îmbunătăți ventilația și scade cantitatea de dioxid de carbon din aer.

În acest fel, te vei putea odihni mult mai bine, iar tu vei avea parte de un somn neîntrerupt, pe tot parcursul nopții. Un studiu din 2017 a constatat că participanții care au dormit cu geamurile deschise au raportat o calitate mai bună a somnului.

„Ne petrecem o parte considerabilă a vieții în pat. Cu toate acestea, aerisirea camerei și poluanții din dormitor nu sunt un subiect foarte bine explorat.

Trebuie să existe o conștientizare a faptului că în împrejurimile închise ale unui pat, fără ventilație adecvată, este posibil să ne expunem la o multitudine de microbi.”, a declarat dr. Asit Mishra, autorul studiului, pentru Healthline.

Citește și Ce se întâmplă dacă te trezești înaintea alarmei de pe telefon. Ce faci ca să adormi la loc

Ce se întâmplă dacă aerul devine prea rece

În cazul în care alegi să dormi într-o cameră complet închisă, există mari șanse ca, pe timpul nopții, aerul să devină irespirabil și să îți fie foarte cald. De aceea, majoritatea preferă să doarmă cu geamurile deschise.

Menținerea ferestrei deschise poate îmbunătăți fluxul de aer și poate lăsa să intre aer mai rece. Desigur, trebuie să fii atent să nu fie prea rece, altfel nu vei putea adormi la fel de repede.

În cazul în care plouă foarte tare sau șuieră vântul, din nou, acești factori pot crea o atmosferă neplăcută fix în momentul în care te pregătești să adormi. Sfatul specialiștilor ar fi, în aceste condiții, să închizi fereastra și să pornești un ventilator sau aerul condiționat.