De ce să arunci imediat prima apă în care ai fiert fasolea. Greșeala pe care o fac gospodinele
Fasolea este un aliment de bază ieftin, versatil și plin de proteine, pe care este întotdeauna o idee bună să îl păstrăm în casă, fie că optezi pentru varianta conservată sau pentru cea uscată. Când vine vorba de a doua categorie, însă, multe gospodine fac o mare greșeală. Iată de ce trebuie să arunci prima apă în care ai fiert fasolea uscată.
Evită greșeala comună atunci când fierbi fasolea
Ne place să încorporăm aceste leguminoase într-o varietate de feluri de mâncare, air atunci când vine vorba de comoditate, cei mai mulți preferă să folosească fasolea la conservă.
La urma urmei, ce poate fi mai ușor decât să deschizi o conservă, să scurgi și să clătești fasolea și să o adaugi în mâncărurile tale preferate? Cu toate acestea, mulți dintre bucătarii profesioniști recomandă folosirea fasolei uscate pentru gustul și textura superioară.
De ce e bine să arunci prima apă
Fasolea uscată tinde să aibă un gust mai proaspăt, cu o aromă mai plină, și poate fi gătită în funcție de preferințe, față de cele boabele care vin la conservă. Vorbim, așadar, în rândurile de mai jos, despre o greșeală pe care trebuie să o eviți atunci când le fierbi: prima apă de fierbere.
Ei bine, unele gospodine tind să nu arunce apa în care fasolea este pusă inițial la fiert, însă este important de știut că ea conține substanțe solubile și enzime care pot cauza flatulență și disconfort gastric atunci când sunt consumate.
Astfel, aruncarea primei ape de fierbere are două scopuri principale: eliminarea substanțelor care cauzează flatulență și reducerea timpului necesar pentru fierberea ulterioară a fasolei. Aruncând-o, poți obține o fasole mai ușor digerabilă și poți reduce neplăcerile gastrointestinale asociate cu consumul de fasole.
Când se schimbă apa
Momentul potrivit pentru a arunca prima apă variază în funcție de tipul de fasole care se gătește. De regulă, fasolea mai mică (albă, roșie sau mung), poate necesita doar înmuiere în apă rece înainte de a fi fiartă. Ea se lasă de la câteva ore până la o noapte întreagă, după care se pune la foc.
Fasolea mai mare și unele soiuri precum fasolea neagră sau roșie necesită, în general, o etapă suplimentară numită „blanșare”. După înmuiere, apa se aduce la punctul de fierbere și fierbe fasolea timp de 2-3 minute. Ulterior, se scurge apa și se clătește fasolea în apă rece, după care se pune din nou la fiert.
Citește și: Când poți recolta fasolea din grădina ta. Sfaturi importante de îngrijire, ce trebuie să faci