De ce Rusia trebuie să se teamă de România. Vladimir Putin riscă soarta lui Nicolae Ceaușescu, conform Bloomberg

de: Ana Chivu
16 07. 2022

Care este motivul pentru care Rusia ar trebuie să se teamă de România? Un articol de opinie semnat de Robert D Kaplan și publicat de agenția Bloomberg analizează relația actuală dintre țara noastră și Rusia. Textul are în prim-plan o perspectivă personală în care este avansată ideea unei apropieri între destinul lui Nicolae Ceaușescu și cel al lui Vladimir Putin. Se crede că președintele rus ar putea avea același sfârșit ca șeful statului din perioada comunistă.

Vladimir Putin riscă soarta lui Nicolae Ceaușescu?

Un articol publicat recent de agenția Bloomberg analizează relația dintre România și Rusia în contextul conflictului din Ucraina. Acesta este semnat de Robert D Khaplan și este scris dintr-o perspectivă personală ce avansează ideea unui destin tras la indigo cu cel al conducătorului României din perioada comunistă.

Acesta susține că există o lecție importantă pentru președintele rus de la căderea șocantă a șefului de stat comunist. În timpul acesta, experții români cred că Putin va continua să avanseze lent în estul Ucrainei, iar în cele din urmă va anexa regiunea din Donbas la Rusia.

,,Experții români cred că președintele rus Vladimir Putin va continua să avanseze lent în estul Ucrainei și, în cele din urmă, va anexa regiunea Donbas la Rusia, declarând activitate militară ucraineană ulterioară în această zonă.

Ei se așteaptă ca Putin să construiască un pod terestru spre Crimeea și mai departe, ajungând în cele din urmă în Moldova și în regiunea autonomă Transnistria.”

,,A pornit într-o călătorie extremă și riscantă”

Regimul celui din urmă nu este însă la nivelul pe care l-a avut cel resimțit puternic de români. Cu toate astea, Khaplan scrie că oficialul rus a pornit într-o călătorie extremă și riscantă ce poate avea un final istoric la fel ca în cazul lui Ceaușescu.

Acesta a mai notat și că poporul român este conștient că Putin ar putea avea aceeași soartă într-o zi.

,,Deși Putin cu trupele sale avansează încet în Donbas, nu are momentan capacitatea de a invada Moldova. Regimul autoritarist al lui Putin nu este la scara celui al lui Ceaușescu, cu lagăre de muncă, raționalizarea alimentelor și distrugerea unei vaste zone istorice a capitalei.

Dar, la fel ca Ceaușescu, prin invadarea Ucrainei, a pornit într-o călătorie extremă și riscantă al cărei final nu poate fi intuit. Există încă o lecție pentru Putin în căderea lui Ceaușescu.

Românii, oricât de pesimiști ar fi în privința hotărârii Occidentului, sunt conștienți că ceva asemănător s-ar putea întâmpla într-o zi cu Putin. ”, se arată în articolul menționat.