De ce România nu suspendă vaccinarea cu AstraZeneca. Argumentul invocat de Valeriu Gheorghiţă
11 țări europene au suspendat imunizarea cu AstraZeneca din cauza unor posibile reacții adverse grave după vaccinare. O decizie asemănătoare a fost luată și de România, care a carantinat peste 4000 de doze de ser AstraZeneca dintr-un lot care în Italia a adus probleme de cuagulare la câțiva pacienți. Totuși, țara vecină continuă vaccinarea cu alte doze din alte loturi primite de la AstraZeneca. Valeriu Gheorghiță a motivat decizia țării noastre de a continua campania de imunizare cu leacul controversat.
De ce continuă România campania de vaccinare cu AstraZeneca? Motivul invocat de Valeriu Gheorghiță
România a decis suspendarea unui singur lot AstraZeneca, ABV2856, și continuarea campaniei de vaccinare cu serul britanic, fiindcă „beneficiile depășesc riscurile”, a anunțat ieri dr. col. Valeriu Gheorghiță, coordonator al campaniei naționale de imunizare.
Medicul militar a arătat că există analize din care rezultă că riscul de a dezvolta afecțiuni tromboembolice în mod natural este de 1.000 de ori mai mare față de riscul de a avea aceleași afecțiuni în urma vaccinării cu AstraZeneca.
Acesta a explicat că autoritățile sanitare din România au analizat frecvența cazurilor în care au fost indicate evenimente tromboembolice în rândul pacienților vaccinați cu acest ser, apoi au comparat datele cu frecvența cazurilor care apar în mod firesc în decursul unui an, în rândul populației nevaccinate.
Declarațiile medicului militar
„Vaccinul este autorizat de către Agenţia Europeană a Medicamentului, faţă de care aceasta şi-a menţinut acelaşi nivel de recomandare, adică beneficiile la acest moment depăşesc riscurile şi, din acest punct de vedere, se recomandă vaccinarea, fără să existe semnale legate de evenimente embolice mai mari decât în populaţia generală, nevaccinată.
Analiza pe 17 milioane de persoane vaccinate cu vaccin de la AstraZeneca a arătat un număr de 37 de evenimente trombo-embolice (15 evenimente de tromboză venoasă profundă şi 22 de evenimente de embolie pulmonară). Ca nivel de frecvenţă, pot să vă spun că vorbim de 1 caz la 1 milion de persoane vaccinate, ceea ce este mult sub frecvenţa anticipată la nivel populaţional, în condiţii de bază, în cadrul căreia aceste evenimente au o frecvenţă anuală cumulată de 1 caz la 1.000 de persoane”, a declarat Gheorghiță.
„A fost poate cea mai dificilă decizie. Cea mai uşoară decizie ar fi fost cea în care să spunem stop. Trebuie să punem însă în balanţă beneficiile vaccinării. Suntem în pandemie, mii de oameni sunt zilnic infectaţi, ajung în spitale, unii la terapie intensivă, iar unii mor.
Trebuie să acordăm credit Agenţiei Europene a Medicamentului care a precizat clar că beneficiile depăşesc riscurile. (…) Faţă de ultima noastră decizie prin care am decis suspendarea temporară a lotului ABV2856 nu au apărut elemente noi care să schimbe decizia de la acel moment, aşa că am decis să continuăm vaccinarea cu AstraZeneca”, a mai spus medicul militar.
Mulți români s-au retras de la imunizarea cu acest ser
33.000 de programări pentru vaccinul AstraZeneca au fost anulate în ultimele 24 de ore, din totalul celor 446.896 de programări, potrivit datelor Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV). Românii s-au retras după li s-a adus la cunoștință că serul ar provoca cheaguri de sânge după administrare, iar multe țări europene au oprit folosirea lui.
11 țări din Uniunea Europeană au suspendat complet vaccinarea cu AstraZeneca, anume Danemarca, Italia, Olanda, Irlanda, Bulgaria, Germania, Franţa, Spania, Slovenia, Portugalia şi Cipru. Și Austria, Estonia, Letonia, Suedia, Lituania, Luxemburg şi România au luat această măsură, dar doar parțial. Alte state din Europa, din afara UE, care au suspendat imunizarea cu AstraZeneca sunt Norvegia și Islanda.