De ce pun polițiștii mâna pe mașină atunci când opresc șoferi în trafic. Motivul este total nebănuit

de: Sabina Anastasia
03 03. 2023

Te-ai întrebat vreodată ce semnificație au gesturile sau semnalele agenților de poliție? Niciunul dintre ele nu este întâmplător. Află în rândurile de mai jos de ce pun polițiștii mâna pe mașină atunci când opresc șoferi în trafic. Motivul pentru care fac asta este total nebănuit. Cum folosesc această tehnică, în caz de nevoie.

Tu știi ce înseamnă gesturile sau semnalele polițiștilor rutieri?

Cu toții știm că agenții de poliție rutieră recurg la tot felul de gesturi prin intermediul cărora doresc să coordoneze circulația, să oprească un vehicul sau să transmită alte mesaje, mai puțin înțelese de șoferi. Playtech Știri te ajută să înțelegi semnalele oamenilor legii, așa cum le prezintă legea în vigoare.

Să vorbim, mai întâi, despre semnalele polițiștilor care dirijează circulația, potrivit Codului Rutier. Majoritatea șoferilor au fost puși în multe astfel de circumstanțe și, probabil, știu despre ce este vorba. Brațul ridicat vertical înseamnă „Atenție, oprire” pentru toți participanții la trafic care se apropie de polițist.

Un braț sau ambele brațe ale agentului de poliție rutier întinse orizontal înseamnă „oprire” pentru toți șoferii, indiferent de sensul de deplasare. Tot „oprire” semnifică și balansarea în plan vertical a unui dispozitiv cu lumină roșie sau a unui baston fluorescent-reflectorizant, pe timp de noapte.

Dacă agentul de poliție balansează pe verticală brațul, cu palma orientată către sol, înseamnă că participanții la trafic trebuie să reducă viteza de deplasare. O rotire vioaie a brațului, în schimb, semnifică mărirea vitezei de deplasare a vehiculelor sau grăbirea traversării drumului, în cazul pietonilor.

De ce pun polițiștii mâna pe mașină atunci când opresc șoferi în trafic

În cazul în care agentul de poliție rutier intenționează să oprească un autoturism, va efectua semnalul de oprire regulamentar cu brațul, pe timp de zi. Dacă este noapte, va folosi un baston reflectorizant sau un dispozitiv cu lumină de culoare roșie. În unele cazuri, se folosește și fluierul.

Lucrurile stau diferit în cazul opririi unei mașini pe autostradă. În circumstanțe de acest fel, agenții de poliție sunt obligați să efectueze semnalul de oprire exclusiv din autovehiculul poliției. În acest caz, șoferul trebuie să urmeze mașina autorităților până la prima parcare, unde va avea loc controlul propriu-zis.

Probabil ai remarcat și tu că, uneori, agenții de poliție pun mâna pe mașina șoferului oprit pentru efectuarea controlului. Puțini știu ce înseamnă acest gest. Nu este deloc întâmplător. Specialiștii spun că, astfel, polițiștii își lasă amprentele pe vehicul, acestea fiind o dovadă a interacțiunii cu șoferul de la volan.

În cazul în care intervine o situație de natură urgentă, șoferul poate fi identificat în funcție de amprentele de pe mașina sa. Trebuie precizat, totuși, că acest obicei este practic mai rar în prezent, având în vedere că tehnologia a evoluat, iar vehiculele prezintă camere în bord cu ajutorul cărora se pot face verificări.