De ce porumbul nu mai trebuie semănat în iunie, de fapt. Greșeala uriașă a multor români
Foarte mulți fermieri de la noi din țară cultivă porumb. Însă, de cele mai multe ori, aceștia riscă să facă o serie de greșeli care le pot ruina recolta. Printre ele se numără și semănatul în luna mai sau iunie. Află ce greșeli poți evita pentru a obține o producție mare de porumb.
Mare atenție la perioada semănare a porumbului. Cei mai mulți fermieri aleg să semene porumbul în luna mai sau iunie. Însă, cei care seamănă porumbul în această perioadă se expun unor riscuri mari, iar recolta riscă să fie diminuată. De cele mai multe ori, feremele mixte care folosesc porumbul pentru furaje, optează pentru cultivarea porumbului în mai sau iunie. Ploile sau alte probleme îi pot determina pe agricultori să semene porumbul mai târziu. Însă, cei care optează pentru acest lucru ar trebui să ia în calcul și o serie de consecințe.
Printre riscurile la care aceștia se expun se numără producția mică de porumb. Pentru a evita acest lucru, fermierii optează pentru cultivarea unui porumb siloz. În cazul acestui tip de porumb, pierderile sunt de tip de calitativ. La momentul recoltării, știuleții vor fi mai puțin puțini la număr și mai slabi dezvoltați. Pentru a evita acest lucru, specialiștii le recomandă fermierilor să opteze pentru cultivarea unui porumb de tip hibrid, a cărui maturitate este una timpurie, care nu este una mai mare de 220 dar nici mai mică de 200. De cealaltă parte, cei care cultivă porumbul la timp pot obține o cantitate de porumb potrivită.
Un alt aspect de care fermierii ar trebui să țină cont ar trebui să fie și perioada de recoltare a silozului. Este indicat ca agricultorii să aștepte cel puțin patru luni până la recoltarea noi recolte.
Când este indicată semănarea târzie a porumbului?
Fermierii care optează pentru semănarea porumbului siloz în mai sau iunie ar trebui să ia în calcul mai multe lucruri. Printre ele se numără condițiile meteo. Dacă vremea va fi favorabilă, atunci producția de porumb va fi una bună. Cu toate acestea, există riscul ca știuleții să fie mai puțini la număr. De regulă, cei care optează pentru semănarea porumbului atât de târziu, vor folosi porumbul pentru completarea bazei de furaje.
Chiar dacă semănarea porumbului este privită cu scepticism, aceasta poate aduce uneori și beneficii. Spre exemplu, în perioada din iunie sau iulie, când este secetă, semănarea târzie porumbului este indicată. Această practică poate avea un randament mai ridicat. Însă, acest lucru nu este garantat 100%.
Un alt avantaj al semănării porumbului în luna mai sau iunie constă în temperatura ridicată a solului. În acest caz, dacă umiditate nu impune probleme, porumbul va răsări mai rapid și va fi mai uniform. De asemenea, există șanse ca recolta să fie mai puternică.