De ce Poliția Capitalei refuză să audieze medicii în dosarele de ucidere din culpă, din timpul pandemiei

de: Ana Chivu
19 01. 2022

Care este motivul pentru care Poliția Capitalei refuză să audieze unii medici? Este vorba de specialiștii din dosarele de ucidere din culpă, din timpul pandemiei. De ce se întâmplă acest lucru și cum se justifică oamenii legii în acest caz?

Poliția Capitalei refuză să audieze medicii în dosarele de ucidere din culpă: cum se justifică oamenii legii?

Poliția Capitalei a anunțat că numărul polițiștilor specializați în cercetarea faptelor de ucidere din culpă este prea mic. Concret, este vorba despre un număr al oamenilor legii mult mai mic în comparație cu numărul cadrelor medicale care sunt implicate în dosarele penale instrumentate de Serviciul Omoruri.

Acest răspuns vine după ce Avocatul Poporului a cerut autorităților să caute o variantă legală prin care specialiștii să fie audiați on-line sau direct la spital, având în prim-plan și contextul actual. Poliția Capitalei a răspuns că audierea prin videoconferință a altor persoane în afara celor aflate în arest nu este posibilă din punct de vedere legal.

Anchetatorii mai spun că audierea medicilor direct din spitale nu se pune în discuție „întrucât numărul poliţiştilor din cadrul Serviciului Omoruri cu atribuţii în instrumentarea cauzelor penale care au ca obiect infracţiunea de ucidere din culpă este redus, numărul dosarelor penale în care se impune audierea cadrelor medicale este ridicat”.

Conform DGPMB, prezența polițiștilor în unitățile sanitare în care activează cadrele medicale implicate „crește substanţial riscul infectării poliţiştilor cu noul coronavirus”. Avocatul Poporului este de părere că obligarea specialiștilor de a se deplasa la secții de Poliție, întrerupând activitatea de îngrijre a bolnavilor, poate afecta grav calitatea actului medical.

Detalii despre cele două tragerii

Context: Peste 20 de pacienți internați la spitalele de boli infecțioase Matei Balș și Victor Babeș au murit arși de vii sau sufocați. Tragedia s-a petrecut în data de 29 ianuarie 2021, în urma unui incendiu care a izbucnit la secția ATI. Trei pacienți au murit carbonizați și alți 17 au decedat sufocați ulterior. Printre victime s-a numărat și un medic ce încerca să îi scoată din flăcări pe oamenii țintuiți la pat.

„Există aviz de funcționare în termen de valabilitate, studiu de fezabilitate și expertiză pentru pavilionul în care a fost incendiul. Lucrările ce trebuiau efectuate pentru pavilionul 5 în vederea autorizării PSI nu au mai fost demarate pentru că a venit pandemia”, a explicat dr. Maria Nițescu despre când și cum era verificată instalația electrică, cea de oxigen și care era situația avizelor PSI ale unității medicale.

La Victor Babeș, în luna aprilie a lui 2021, a avut loc un alt accident. Trei pacienți intubați într-un TIR ATI au decedat în urma unei erori umane. Trei persoane au fost reținute atunci de procurori.