De ce PNL se opune testării gratuite a covid-19. Nelu Tătaru face dezvăluirea

de: Anca Lupescu
15 11. 2021

PNL se opune testării cu bani de la buget a persoanelor nevaccinate, spune Nelu Tătaru.

Angajații români se pot testa gratuit? PNL nu e de acord

Reacția lui vine după ce, spune el, România are o predispoziție de un val cinci destul de agresiv.

Liberalii nu vor ca persoanele nevaccinate să fie testate pe banii statului, după ce PSD a venit cu un amendament care presupune efectuarea a 20 de teste gratuite în primele 60 de zile pentru persoanele nevaccinate angajate la stat.

”S-a votat ca noi, deputații PNL, să ne abținem. Statul oferă vaccin gratuit, dar testarea să se facă contracost”, spune deputatul PNL Nelu Tătaru.

Fostul ministru al Sănătății spune că neadoptarea legii privind certificatul verde a scăzut rata de vaccinare la aproape jumătate.

„Deocamdată suntem pe un trend descendent, dar trebuie să ne gândim că atâta timp cât avem o populație receptivă de aproape 50%, avem și o predispoziție de un val cinci destul de agresiv.

Experiența noastră ne arată că un val în România este cam la o lună, o lună și jumătate după valurile din Occident”, conchide Tătaru.

Angajații români care nu sunt vaccinați ar putea beneficia de testare gratuită, timp de 60 de zile.

Ce spun Alexandru Rafila

Propunerea la legea certificatului verde aflată în dezbatere la Camera Deputaților a venit din partea PSD. Dacă legea va fi adoptată, ar putea intra în vigoare în luna decembrie.

„Trebuie să înceteze discriminarea, să încurajăm testarea. Nu putem permite – și nu există nicio țară care să permită testarea pe termen nedefinit și cu o frecvență nedefintă. Va exista o definire pentru numărul de teste. 

Trebuie să facem o dimensionare inclusiv pe posibilitățile financiare ale României și pe o perioadă limitată”, a spus Alexandru Rafila.

„Contextul în care se accepta certifcatul verde, se acceptau anumite condiții și alternativa testării, dar cu plata acestor teste, am încercat să o așezăm în 2 luni în care să agrea fiecare dintre noi, și organizațiile profesionale, și Ministerul Sănătății,

și noi ca parlamentari, un context legal pentru certificatul verde și stimularea vaccinării”, a spus deputatul PNL Nelu Tătaru.