De ce plângem, de fapt, când tăiem ceapă. Motivul incredibil pentru care avem această reacție
Pregătirea cepei în bucătărie poate fi un adevărat chin pentru unele persoane, deoarece este atât de iute încât ne face să lăcrimăm, atunci când o tăiem. Gospodinele au găsit tot felul de trucuri interesante care să le facă viața mai ușoară în bucătărie. Cum ne oprim din plâns atunci când feliem ceapa în bucătărie. Încearcă și tu această metodă.
Motivul pentru care lăcrimăm atunci când tăiem ceapă
Ceapa este un element esențial în bucătărie și, în special, în preparatele culinare românești și nu numai, spun gospodinele. Fie că este sotată, crudă sau fiartă, pusă în ciorbe, mâncare sau salate, acest ingredient este unul dintre preferatele românilor.
Cu toate acestea, există un detaliu neplăcut în prepararea sa. Atunci când tăiem ceapa lăcrimăm mai mult sau mai puțin, în funcție de gradul de iuțime al legumei și de factorul lacrimogen, o substanță chimică care irită ochii.
Potrivit celor de la Știri din Lume, când ceapa este intactă, un grup de compuși numiti sulfoxizi de cisteină sunt ținuți separat de o enzimă numită aliinază. În momentul în care ceapa este zdrobită sau feliată, se sparge bariera ce separă compușii de enzimă. Astfel, aliinaza face ca sulfoxizii de cisteină să devină acid sulfenic.
Trucuri eficiente pentru a tăia ceapa fără să plângem. Acidul sulfenic se poate condensa spontan, devenind un compus organosulfurat care determină mirosul legumei și aroma sa înțepătoare, reacție similară întâlnită la usturoi. Pe de altă parte, ne confruntăm cu sintaza factorului lacrimogen, cauzând usturime la nivelul ochilor.
Trucul genial care te face să nu mai plângi atunci când tai ceapa
Cum se taie corect ceapa? Ei bine, gospodinele recomandă să apelați la 2 trucuri, ca să nu mai plângeți atunci când feliați ceapa. În primul rând luați o gură de apă și țineți-o în cavitatea bucală, fără să o înghițiți, până ce terminați de tăiat ceapa. Acest secret pare să ajute să nu mai lăcrimați.
Al doilea truc genial este la fel de simplu. Gospodinele spun că tot ce trebuie să faceți este să porniți robinetul cu apă rece de la chiuvetă, înainte de a vă apuca de zdrobit sau feliat ceapa. Apoi, priviți apa rece cum curge, în momentul în care simțiți că vă ustură ochii. Deși banal, această metodă dă rezultate.
După ce ați terminat să feliați ceapa, nu uitați să mergeți la baie și să vă spălați foarte bine pe mâini. Atenție, nu faceți greșeala să puneți mâna la ochi imediat după ce ați curățat sau tăiat leguma, deoarece ochii vă vor ustura extrem de tare.