De ce nu vrea să spună prințul Harry toate secretele Casei Regale. Motivul pentru care și-a cenzurat memoriile

de: Cătălina Burghelea
15 01. 2023

Cartea Prințului Harry, „Spare” (trad. rom. – „Rezervă”), s-a vândut ca pâinea caldă în toată lumea. Volumul a fost, marți, 10 ianuarie, publicat internaţional în 16 limbi. Interesul cititorilor este destul de mare pentru dezvăluirile făcute de fiul rebel al Casei Regale britanice. Totuși, mezinul s-a abținut să spună chiar toate secretele monarhiei. De ce și-a cenzurat memoriile?

Prințul Harry rupe tăcerea despre cartea sa

„Rezervă” este despre trecut, amintindu-le cititorilor una dintre cele mai impresionante imagini din secolul trecut: doi băieţi, doi prinţi care merg în urma sicriului mamei lor, în timp ce planeta îi urmăreşte împietrită. După ce Diana, prinţesa de Wales, a fost condusă pe ultimul drum, foarte mulți oameni s-au întrebat ce era în mintea şi în sufletul fraților William și Harry. Această carte arată ce a urmat.

De ce și-a cenzurat memoriile

Însă Prințul Harry nu a spus chiar totul în memoriile sale, el explicând că a tăiat mai multe pasaje de teamă că tatăl său, Regele Charles al III-lea, și fratele său, William, nu l-ar „ierta” niciodată pentru unele dezvăluiri jenante.

„Prima versiune (a cărții) a fost diferită. Avea 800 de pagini, iar acum are doar 400. Ar fi putut fi două cărți, puse așa. Iar partea cea mai grea a fost să scoatem lucrurile”, a declarat Harry pentru ziarul The Telegraph.

„Sunt lucruri care s-au întâmplat, în special între mine și fratele meu și, într-o oarecare măsură, între mine și tatăl meu, pe care nu vreau ca lumea să le știe. Pentru că nu cred că m-ar ierta vreodată”, a susținut el.

„Spare” face furori în toată lumea

Cartea Prințului Harry are un start fulminant în librăriile internaționale, inclusiv în România. Fiul cel mic al Regelui Charles al III-lea nu iartă pe nimeni, mai ales pe fratele său, cu doi ani mai mare, pe care îl numește „cel mai bun dușman”. Descris ca irascibil, William nu ar fi plăcut-o niciodată pe Meghan Markle, pe care o acuză de proastă creștere și agresivitate, acuză mezinul.

Acuzații grave la adresa Familiei Regale

În interviul realizat înainte de lansarea cărții în California, unde locuiește cu familia lui, Harry a explicat că se simte responsabil pentru copiii fratelui său: George (9 ani), Charlotte (7 ani) și Louis (4 ani).

„Știu că, din cei trei copii, cel puțin unul va ajunge ca mine, înlocuitorul”, a acuzat el. „Și asta mă doare, asta mă îngrijorează”, a adăugat Harry, recunoscând că William „i-a spus foarte clar că familia lui nu sunt responsabilitatea mea”. „Nu este vorba despre încercarea de a prăbuși monarhia, ci despre încercarea de a-i salva de ei înșiși. Știu că voi fi răstignit de o mulțime de oameni pentru că am spus asta”, a punctat acesta.

Totodată, soțul lui Meghan Markle s-a adresat direct Familiei Regale, pe care o solicită să ceară scuze partenerei sale, „pentru că știți ce ați făcut”. „Așa că recunoașteți și putem merge cu toții mai departe”, a adăugat Prințul Harry. Până acum, Palatul Buckingham a păstrat tăcerea, situația fiind destul de încordată în perioada premergătoare încoronării lui Charles al III-lea (6 mai).