De ce nu trebuie să speli carnea de pui, niciodată. Pericolul la care te expui dacă o faci
Cu siguranță, înainte de preparare, toată lumea spală spală carnea de pui. Însă, potrivit Agenției pentru Standarde Alimentare din Marea Britanie, un lucru ciudat se întâmplă în timpul acestui proces.
De ce nu trebuie să speli carnea de pui, niciodată
Experții în nutriție susțin că spălarea cărnii de pui nu face altceva decât să împrăștie o bacterie. Aceasta se numește Campylobcater și se găsește în carnea crudă de pui, în laptele nepasteurizat și apa netratată.
Cercetătorii au descoperit că foarte mulți oameni care fac acest lucru riscă să se îmbolnăvească grav. Bacteria se împrăștie foarte ușor prin bucătărie, pe haine și pe echipamentele folosite la gătit. Totodată, Campylobacter odată ajunsă în corp cauzează dureri abdominale, diaree severă și vomă. În unele cazuri mai grave, poate duce și la unele boli autoimune și leziuni ale nervilor.
Potrivit Foodstory.ro, este bine ca atunci când cumperi carne de pui, să o pui pe un tocător sau într-un vas și să nu o miști prin încăpere mai mult decât este necesar înainte să o gătești.
Infecția cu Campylobacter
Infecția cu această bacterie, este determinată de Campylobacter spp și este una dintre cele mai frecvente cauze ale bolilor diareice. potrivit CDC se estimează că aproximativ 1,5 milioane de persoane se pot infecta cu Campylobacter, infecția fiind mai frecventă vara.
Cei infectați prezintă de obicei diaree, frecvent cu sânge, febră și dureri abdominale. Însă, în anumite cazuri pot apărea și greața sau vărsăturile.
Simptomele apar la 2 – 5 zile de de la infectare și pot persista timp de o săptămână. Este posibil ca unii dintre cei infectați să nu prezinte nici un fel de simptom, dar în cazul persoanelor imunodepresive (cu sistem imunitar scăzut) pot să apară chiar infecții sistemice (infecții care afectează mai multe organe sau sisteme).
Diagnosticarea și tratarea infecției cu Campylobacter
Se pot prelua culturi bacteriene pe medii speciale în laboratoarele de analize medicale, însă aceasta este o bacterie care se cultivă greu și care necesită condiții speciale.
Așadar, de preferat este diagnosticul prin teste genetice. Acesta prezintă un timp de execuție mai scurt, sunt mai sensibile și mai eficiente, rezultatul fiind obținut în aproximativ două ore. Testele serologice (din sânge) nu sunt folosite de rutină în detectarea infecției cu Campylobacter.
Nu este necesar un tratament special pentru infecția cu această bacterie. Pe durata stărilor diareice, este important creșterea consumului de lichide (hidratarea suficientă). Tratamentul cu antibiotice fiind impus doar persoanelor foarte bolnave, cu imunitate scăzută sau care fac chimioterapie, potrivit Bioclinica.ro.