De ce nu trebuie să dormi mai puţin de 6 ore noaptea. Avertismentul medicilor!

de: Sabina Anastasia
27 04. 2023

Obișnuiești să dormi, pe timpul nopții, mai puțin de șase ore? Veștile nu sunt deloc bine pentru tine. Organismul tău se află în fața a numeroase provocări, spun medicii. Iată de ce nu trebuie să dormi mai puţin de 6 ore noaptea!

Cât ar trebui să dormi noaptea, în funcție de vârstă

Studenții care învață intens, angajații care dedică foarte mult timp muncii și părinții cu copii mici obișnuiesc, de multe ori, să sacrifice orele de somn pentru a se ocupa de responsabilitățile pe care le au. Nu puțini sunt cei care dorm mai puțin de șase ore pe noapte. Cu toții am auzit că odihna este importantă. Totuși, mulți nu îi acordăm atenția cuvenită.

Pe termen lung, un program de mai puțin de șase ore de somn din cele 24 de ore ale unei zile conduce la consecințe cu adevărat serioase. Nu este o noutate că organismul nu mai poate funcționa la adevărata sa capacitate, dacă nu este odihnit. Specialiștii vin cu noi detalii despre modul în care somnul influențează starea generală de sănătate.

Înainte de a vorbi despre acestea însă, să amintim cât ar trebui să se odihnească fiecare persoană zilnic. Specialiștii în domeniul sănătății spun că este obligatoriu ca orele de odihnă să fie respectate, pentru a evita confruntarea cu consecințe dezastruoase la nivelul organismului uman. Iată câte ore ar trebui să dedici somnului!

Adolescenții ar trebui să doarmă minimum opt ore pe noapte, spun experții. În cazul adulților tineri și de vârstă medie, lucrurile stau puțin diferit, aceștia trebuind să doarmă minimum șase ore pe noapte. Vârstnicii nu ar trebui să întreacă opt ore jumătate sau nouă ore de odihnă, potrivit specialiștilor.

De ce nu trebuie să dormi mai puţin de 6 ore noaptea

Revenind la subiectul principal, dacă nu reușim să ne odihnim corpul și mintea în mod corespunzător, nu putem funcționa sănătos. Lipsa orelor de odihnă poate să aibă un impact semnificativ asupra vieții noastre, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Iată de ce ar trebui să dormi minimum șase ore pe noapte!

Specialiștii în domeniul sănătății spun că, dacă dormi mai puțin de șase ore pe noapte, nivelul tău de atenție nu va mai fi același. Vigilența îți va scădea, concentrarea de asemenea. Mai mult decât atât, există riscul să dezvolți afecțiuni de sănătate grave. Lipsa somnului a fost asociată, de exemplu, cu obezitatea, diabetul, bolile cardiovasculare și altele.

Dacă dormi mai puțin de șase ore pe noapte, vei observa la un moment dat ca viața ta nu este una de calitate. Capacitatea ta de a te angaja în activități care să îți placă va scădea. În același timp, probabilitatea de rupere sau distrugere a relațiilor sociale este foarte ridicată.