De ce nu țin florile în vază. Greșeala pe care toți românii o fac după ce pun buchetele în apă

De ce nu țin florile în vază. Greșeala pe care toți românii o fac după ce pun buchetele în apă

Ca să te bucuri mai mult timp de florile pe care le primești sau pe care le cumperi pentru a-ți înfrumuseța casa, este nevoie să respecți câteva reguli simple.

Florile la fir nu rezistă în vază mult timp. Mit sau realitate?

Deși multă lume crede că florăriile au un secret bine păstrat pentru a menține florite tăiate proaspete cât mai mult timp, nu este adevărat. Este nevoie doar de apă, vaze curate și diferiți conservanți disponibili în magazinele de specialitate, cu mențiunea că cele din urmă nu sunt strict necesare.

Dacă avem toate aceste elemente, mai rămâne doar să ne îngrijim de florile din vază, căci acesta este printre cei mai importanți pași. Vazele ar trebui dezinfectate de cel puțin 2 ori pe săptămână, evitând astfel formarea de bacterii dăunătoare care atacă tulpina florilor, stopând absorbția apei și a elementelor nutritive.

Un alt punct important pentru a păstra proaspete florile cumpărate este să le cumpărăm vii, abia crescute și răsărite. Ele trebuie să aibă un aspect sănătos și să fie bine hidratate. Odată ajunși cu florile acasă, pregătiți o vază curată cu apă în care să le puneți.

Următoarea acțiune este să tăiați 2-4 cm oblic din tulpina florilor chiar înainte de a le pune în vază. Acest lucru se face pentru a elimina aerul absorbit de tulpină pe durata transportului. Dacă nu este eliminat, el blochează tulpina, împiedicând apa să ajungă la floare și ducând la o ofilire prematură a florilor, chiar dacă ele sunt proaspete.

Alte trucuri

Atenție la apă

Pentru Gerbera, de exemplu, care are tija moale, se pune puțină apă în vază, pentru că partea care ajunge în apă intră în putrefacție. În schimb, pentru trandafiri, hortensii și alte flori cu tija lemnoasă, se recomandă mai multă apă, chiar până la primul rând de frunze.

Schimbă apa des

Apa din vază trebuie să fie rece și schimbată cât de des. În unele florării, de exemplu, apa se schimbă și de două ori pe zi. Acasă este suficient o dată, dar să fie pe cât posibil de rece.

Ține-le la rece

Florilor le place răcoarea. Desigur, temperatura în casă trebuie să fie optimă pentru cei care o locuiesc, nu pentru plante, dar, chiar dacă acest pas nu poate fi îndeplinit, le poți ține într-un loc umbros, puțin răcoros, departe de orice sursă de căldură.

Dă jos ambalajul 

Înainte de a așeza florile în vază, ambalajul trebuie îndepărtat. Ideal ar fi ca și firul cu care sunt legate să fie desfăcut, pentru că florilor nu le place să stea strânse prea mult timp.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI