De ce nu se încălzește caloriferul? Posibile explicații de la specialiști în instalați
”De ce nu se încălzește caloriferul iarna?” este o întrebare pe care toți românii și-o pun, când vine frigul. Pregătirea casei pentru sezonul rece se face la sfârșitul verii. De regulă, la începutul toamnei se efectuează teste pentru a verifica funcționarea instalațiilor. În cazul centralei termice proprie, pe timpul verii este folosită doar pentru încălzirea apei menajere, iar caloriferele rămân închise. După o asemenea perioadă de neutilizare, specialiștii recomandă o verificare a întregii instalații. Este bine să profiți de această perioadă, sigur nu vrei să te trezești cu probleme atunci când începe sezonul rece.
De ce nu se încălzește caloriferul?
Dacă a venit toamna și ai observat că nu se încălzesc caloriferele, nu te grăbi să chemi un instalator. Ai putea face chiar tu anumite verificări. Cauza problemei poate fi remediată foarte ușor în anumite cazuri. Dar ce lucruri trebuie să ai în vedere?
Verifică robinetele caloriferelor
Dacă ai observat că nu se încălzesc caloriferele, ar trebui să verifici, în primul rând, robinetele. Prima condiție pentru ca ele să funcționeze în parametri normali este să fie deschis fiecare robinet de la fiecare calorifer. De cele mai multe ori, această problemă apare în cazul locuințelor ce sunt conectate la rețeaua centralizată de termoficare. Ele rămân închise încă din primăvară, atunci este cald și nu mai este nevoie de ele.
De asemenea, acest lucru este posibil și în cazul instalațiilor termice proprii. În acest caz, centrala încălzește doar caloriferele ce sunt deschise. Deschidere robinetelor de la calorifer nu este o procedură complicată, este accesibilă oricui. Trebuie să ții cont de faptul că piese ruginite sau blocate nu trebuie forțate. Poți folosi un spray special pentru deblocarea lor.
Ai grijă să nu fie dopuri de aer pe instalație
Odată ce ai deschis robinetele caloriferelor, verifică randamentul lor. În primul rând, verifică să fie încălzit uniform toată suprafața lui. În cazul în care există zone reci, înseamnă că există dopuri de aer. În acest caz, caloriferele trebuie aerisite. Majoritatea au un robinet special de aerisire ce se află în partea inferioară. De asemenea, se pot găsi chei speciale pentru aerisit la magazinele sanitare. Poți deschide robinetul aerisitor cu cheia, pregătește un recipient în care vei lăsa apa să curgă și eliberează toate golurile de aer până când apa curge fără întrerupere.
Caloriferele trebuie curățate și pe interior
În cazul în care aerisirea nu a fost cauza defecțiunii, atunci s-ar putea să te confrunți cu o problemă mai gravă. Starea proastă a coloanelor de apă face ca în propriile instalații să intre o serie de impurități, iar în timp se poate forma rugină pe țevile mai vechi. Depunerea acestor impurități în caloriferele noastre pot provoca blocaje în interiorul lor. Singura soluție ar fi curățarea lor cu un jet puternic și poate rezolva problema întrebării ”De ce nu se încălzește caloriferul iarna?”.
Verifică centrala termică
Verificarea tehnică periodică este obligatorie odată la 2 ani. În afară de această verificare, este indicat să verifici și buna funcționare a centralei termice, în special la sfârșitul verii. Există elemente ce le poți testa singuri precum: presiunea apei, pompa de reciclare și termostatul.
Cheamă un instalator
Dacă nu vrei să riști sau dacă nu te pricepi absolut deloc, cel mai indicat ar fi să chemi un instalator. O verificare profesională oferită de un instalator de poate feri de alte cheltuieli nedorite pe termen lung.