De ce nu iese cozonacul pufos. Iată ce greșeli faci
Există câteva motive din cauza cărora cozonacul nu iese pufos. Cei care au mai făcut până acum acest desert tradițional cunosc bine secretele ca acesta să iasă pufos, să se rupă în fâșii și să aibă o umplutură suficientă. Dacă nu ai experiență în bucătărie și te întrebi de ce nu iese cozonacul pufos, atunci trebuie să știi că există câteva aspecte foarte importante pe care trebuie să le iei în calcul chiar dinainte de a te apuca.
Ce trebuie să știi înainte de a te apuca să faci cozonac
Pentru început, va trebui să îți alegi o rețetă simplă dacă nu ai mai făcut până acum cozonac. Poți începe cu o rețetă care nu necesită frământare, astfel încât să nu depui prea mult efort.
După asta, trebuie să te hotărăști la o umplutură pentru cozonac. Cea mai simplă este cea cu nucă și cacao, dar poți adăuga și rahat, stafide sau chiar ambele.
Cu jumătate de zi înainte de a te apuca de cozonac, ar trebui să scoți ingredientele pe blatul din bucătărie. Acestea trebuie să fie la temperatura camerei atunci când lucrezi cu ele, motiv pentru care vor avea nevoie de câteva ore ca să se încălzească.
Untul, făina, drojdia, ouăle și laptele trebuie să stea la cald înainte de a fi folosite. De asemenea, încăperea în care lucrezi trebuie să fie și ea caldă și lipsită de curenți de aer.
Acestea sunt doar câteva trucuri pe care să le aplici înainte de a te apuca să faci cozonaci, pentru ca șansele de reușită să fie maxime.
De ce nu iese cozonacul pufos
Există câteva motive pentru care cozonacul nu îți iese pufos. Pentru început, trebuie să te asiguri că drojdia, fie că e proaspătă sau uscată, trebuie să fie în termenul de valabilitate.
Vezi și: Câţi cozonaci ies dintr-un kilogram de făină. Calculul patiserilor în funcţie de tăvile folosite
Altfel, aluatul nu va crește. Drojdia proaspătă trebuie activată cu zahăr până se lichefiază, apoi amestecată cu puțină făină. Tot acest amestec trebuie lăsat să se umfle. Abia atunci știi că drojdia s-a activat și poate fi amestecată cu făina și celelalte ingrediente.
Făina trebuie să fie bine uscată, ouăle la temperatura camerei, iar laptele călduț. Acesta nu trebuie să fie prea rece, dar nici prea fierbinte, pentru că ori nu se va activa drojdia, ori va ucide bacteriile și aluatul nu va mai crește.
Frământatul aluatului este și el o parte importantă, dar nu esențială. Coca ar trebui să își dubleze volumul indiferent dacă frămânți sau nu aluatul.
Un lucru foarte important este să lași aluatul să dospească fiind acoperit etanș și lăsat într-un loc cald, fără curenți de aer.
Vezi și: Cea mai căutată rețetă de cozonac fără aluat. E gata în 20 de minute, iese o bunătate
Poți pune castronul într-un dulap închis sau chiar în cuptor, dar fără ca acesta să fie pornit.
Un alt truc pentru un cozonac delicios este ca toate ingredientele pe care le folosești să fie grase. Laptele, untul să fie cu conținut mare de grăsime, iar ouăle de țară, dacă e posibil. Dacă gălbenușurile tale nu sunt portocalii, dar vrei să obții acea culoare a cozonacului, poți adăuga puțin turmeric.