De ce nu expiră alimentul natural pe care îl poți mânca după mii de ani, fără să ți se facă rău vreodată

de: Cătălina Burghelea
04 08. 2021

Un aliment natural, care se regăsește foarte des pe mesele românilor, nu expiră niciodată! Este comestibil chiar și după mii de ani! Te-ai fi așteptat la asta? Are numeroase proprietăți benefice pentru organism, cele mai importante fiind antibacteriene, antiinflamatoare, depurative şi antiseptice.

De ce nu expiră alimentul natural pe care îl poți mânca după mii de ani

Mierea naturală, căci despre ea este vorba, nu are termen de valabilitate. Acest aliment este cel mai vechi medicament natural din lume. Datorită structurii sale chimice perfecte, mierea nu expiră niciodată și poate fi comestibilă chiar și după mii de ani!

De-a lungul timpului, arheologii au găsit în mormintele egiptene antice, printre artefacte, ceva cu totul neașteptat: recipiente cu miere de albine ce data de mii de ani și totuși perfect conservată. La greci, egipteni și romani, prăjiturile cu miere erau oferite ca ofrandă zeilor, iar mierea simplă era folosită în procesul de îmbălsămare.

Longevitatea mierii îi conferă acestui super-aliment și alte proprietăți, în mare parte medicinale, caracteristică pe care alte alimente rezistente nu o au.

De ce mierea este un aliment atât de special?

Mierea este obținută de albine, care au nevoie de două feluri de hrană: nectarul, adică sucul bogat în zahăr, produs de plante, și polenul, o pulbere extrem de fină, aurie, transportată de albine din flori sau boboci gata să înflorească.

Pe măsură ce nectarul este extras de albine din floare, lichidul este depozitat într-un sac special de miere, numit și „al doilea stomac”, și amestecat cu enzime, care îi transformă compoziţia chimică. Având sacul plin, albinele revin la stup și încep să transfere nectarul de la gură la gură, până ce nectarul este depus în fagure.

Poți mânca miere în siguranță

Mierea naturală are o umiditate foarte scăzută, ceea ce înseamnă că foarte puține bacterii pot supraviețui într-un mediu atât de neospitalier. Astfel, un borcan cu miere nu se va strica niciodată, putând fi consumat oricând, pentru numeroasele sale beneficii pentru sănătate. Pentru ca mierea naturală să se strice, în borcanul în care este depozitată trebuie să existe microorganisme sau bacterii.

Prin urmare, mierea nu are termen de valabilitate și poate fi consumată după mii de ani, fără să ți se facă rău vreodată. Singura condiție este să fie naturală, depozitată în condiții propice și sigilată bine cu capac, pentru a nu pătrunde aerul și umiditatea.

Mierea este bună pentru vindecarea rănilor și arsurilor, ameliorează episoadele de tuse, inflamațiile și ulcerațiile de la nivelul cavităţii bucale, hidratează pielea uscată și oferă organismului nutrienți necesari pentru o sănătate de fier.