De ce nu există nicio oglindă în mănăstirile, casele și chiliile de pe Muntele Athos. Motivul incredibil

de: Ana Chivu
20 10. 2022

Muntele Athos este în topul celor mai sacre locuri din întreaga lume. Acesta este des vizitat de credincioșii care vor să se simtă mai aproape de obiceiurile vechi și de Dumnezeu. Tot aici se bucură de o viață total diferită peste 2.000 de călugări și preoți care sunt obligați să respecte o serie de reguli strictețe. Cei mai mulți știu că femeile nu au voie în apropierea zonei sfinte. De asemenea, în mănăstirile și chiliile de pe Sfântul Munte nu se găsesc oglinzi. Care este motivul pentru care acest obiect lipsește?

Nu există oglinzi în mănăstirile, casele și chiliile de pe Muntele Athos: care este motivul?

Muntele Athos este unul din cele mai sacre locuri din lume pentru creștini din toate colțurile. În acest loc își duc traiul peste 2.000 de călugări și preoți care respectă o serie de reguli foarte stricte. Tot aici există 20 de mănăstiri și zeci de case și chilii.

Majoritatea oamenilor știu că femeile nu au voie pe Sfântul Munte, dar foarte puțini aveau la cunoștință ,restricția’ în privința oglinzilor din zonă.  Motivul este unul simplu: cei care locuiesc acolo nu simt nevoia să își vadă chipul.

,,Aici nu sunt oglinzi pentru că oglinda duce la însingurare. Atunci începe iubirea de sine. Capacitatea mea de iubire trebuie să se îndrepte către celălalt, și acesta este Raiul. Iubirea de sine păcătoasă este un păcat foarte mare. Călugărul Theologos a susținut că după ce începi să te iubești prea mult, iubirea către ceilalți scade”, a susținut slujitorul Domnului.

,,Fiecare trebuie să-și știe locul și să-și potențeze harul lui Dumnezeu. Atunci, omul este invincibil! Te iubești prea mult atunci când scade iubirea față de ceilalți. Mereu trebuie să ne jertfim pentru ceilalți. Iubirea de mine însumi mă condamnă la singurătate. Și ăsta este iadul. Ceea ce contează este iubirea față de celălalt, nu față de mine însumi”, a mai spus călugărul în cadrul podcast-ului lui Mihai Morar.

Istorie: decizii și judecată pe Muntele Athos

Organul suprem al Muntelul Athos este Comunitatea celor 20 de stareți sau Chinotita. Primele cinci mănăstiri din zonă sunt: Lavra, Vatopedu, Iviru, Hilandaru și Dionisiu. Toate au dreptul să aleagă starețul care va ocupa funcția de Protos al Sfântului Munte.

De asemenea, Chinitita are dreptul sa judece conflictele grave din Athos, iar hotărârile sale au putere de lege. Un alt organ de conducere de pe Sfântul Munte este Sfânta Epistasa formata din cinci delegați aleși anual de mănăstiri.