De ce nu este gata ancheta de la incendiul din spitalul din Piatra Neamț, după 1 an de zile

de: Ștefan R. Apostol
05 10. 2021

În urmă cu un an, în plină pandemie, la Piatra Neamț avea să se producă un adevărat dezastru. După incendiul de la Colectiv, drama din spitalul din Piatra Neamț avea să fie cea de a doua situație dramatică. Cel puțin 10 persoane au fost ucise și alte câteva grav rănite în incendiul de la spitalul care trata pacienți cu coronavirus.

Drama de la Piatra Neamț. Zece pacienți decedați

Primele informații de la fața locului spuneau că incendiul ar fi izbucnit în secția de terapie intensivă a spitalului public din Piatra Neamț. Un medic care a încercat să salveze pacienții se afla într-o stare critică după ce a suferit arsuri grave.

Ministrul Sănătății de la acel moment, Nelu Tătaru, declara presei locale că incendiul a fost „cel mai probabil declanșat de un scurtcircuit”. Toți pacienții care nu au fost prinși de flăcări erau transferați într-o altă unitate din orașul Iași.

Medicul rănit, despre care se spune că ar fi suferit arsuri grave în cea mai mare parte a corpului său, a fost transferat în capitală, București, cu un avion militar. Ulterior, din cauza gravității rănilor, era transferat în Belgia, la un spital de arși.

Bilanțul incendiului de la Piatra Neamț

După intervenția SMURD și a pompierilor autoritățile dădeau și bilanțul tragediei de la Piatra Neamț. Opt dintre victime au fost ucise în camera în care a izbucnit focul la etajul al doilea, iar alți doi într-o cameră de lângă aceasta. Focul s-a răspândit rapid după ce a fost alimentat cu oxigen din proviziile utilizate pentru intubarea pacienților, declara ministerul sănătății.

Un an de la tragedie și ancheta nu este finalizată

A trecut un an de la drama din spitalul de la Piatra Neamț, iar ancheta nu a fost nici până la această oră finalizată. Procurorii de caz spun că s-au făcut cel puțin 100 de audieri și controlate zeci, poate sute de documente din spital. Aceiași procurori spun că s-au făcut șase experitze de caz, dar nu s-a ajuns la niciun deznodământ.

Procurorii mai declară că, deși o anchetă complexă, nu s-au finalizat lucrurile pentru că se mai așteaptă alte 20 de expertize în dosarul de la Piatra Neamț. S-a publicat un raport detaliat al anchetei în care sunt prezentate pașii făcuți până acum de procurori, după cum urmează:

Comunicatul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în cazul Piatra Neamț

„Având în vedere referirile făcute în mass-media privind dosarul care are ca obiect incendiul de la Spitalul Județean de Urgență din Piatra Neamț din data de 14 noiembrie 2020, Biroul de informare și relații publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este abilitat să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

Activitățile efectuate până la această dată în cauza sus-menționată, instrumentată de Secția de urmărire penală și criminalistică, în care sunt efectuate cercetări sub aspectul comiterii infracțiunilor de ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă,au urmărit administrarea unui probatoriu complex, astfel:

1. Au fost efectuate cercetări la fața locului în perioadele: 14.11.2020-15.11.2020, 18.11.2020, 24.11.2020, 15.12.2020, 12.02.2021, 25.02.2021-26.02.2021, 4.03.2021, 17.03.2021, 18.03.2021, 3.06.202, 8.06.2021 și 18.06.2021. Au fost ridicate probe materiale necesare expertizelor dispuse.

2. Au fost dispuse și efectuate 18 expertize medico-legale pentru stabilirea cauzelor deceselor atât ale persoanelor decedate ca urmare a incendiului, cât și ale altor persoane pentru a stabili dacă decesul s-a produs din cauza acelorași împrejurări. Menționăm că în cazul uneia dintre expertize, raportul medico-legal nu a fost finalizat din lipsa documentelor necesare, documente ce au fost obținute în urma unui ordin european de anchetă.

Pentru 5 expertize dintre cele menționate a fost sesizată Comisia Superioară de Medicină Legală. Au fost dispuse și alte 3 noi expertize medico-legale.

Totodată, au fost dispuse și efectuate 6 expertize genetice în vederea stabilirii identității victimelor.

3. A fost realizată audierea a 23 de persoane din cadrul personalului medical, 29 de persoane aparținând personalului tehnic din cadrul Spitalului Județean de Urgență și ISU Neamț, 3 persoane vătămate, 59 aparținători ai  persoanelor decedate în incendiu, precum și alte peste 20 de persoane lucrători la societăți comerciale și întreprinderi individuale.

Majoritatea persoanelor menționate anterior au fost reaudiate pentru clarificarea împrejurărilor noi apărute pe parcursul cercetărilor.

4. Au fost ridicate înscrisuri medicale și financiar-contabile de la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, în perioada 15-25 noiembrie 2020, întocmindu-se 14 procese verbale în acest sens, în cadrul unor percheziții și ridicări silite de înscrisuri. Ridicarea de înscrisuri a continuat pe întreaga durată a cercetărilor, ultimele demersuri fiind efectuate la 1 octombrie 2021.

5. A fost dispusă efectuarea unor expertize de către INEC București – LIEC Iași, INSEMEX Petroșani, INEC București (3 expertize), expertize în construcții, expertize privind rezistența materialelor, expertiză tehnico-științifică traseologică, o constatare în materie financiară și o constatare tehnico științifică în specialitatea electronică. Procurorii au asigurat coordonarea între echipele de experţi pentru punerea la dispoziţie a materialelor necesare efectuării expertizelor.

6. Au fost efectuate cinci percheziții informatice și întocmite două rapoarte de analiză a datelor informatice, precum și două reconstituiri privind modul de amenajare a salonului medical în care a izbucnit incendiul și pentru verificarea unor ipoteze de lucru.”, se spune în comunicat.