De ce nu este bine să arunci pâinea întărită la gunoi. Cele mai populare superstiţii

de: Cătălina Burghelea
31 10. 2021

Pâinea este un aliment nelipsit de pe mesele românilor. Potrivită pentru aproape orice fel de mâncare, pâinea ține de foame și unde mai pui că este și ieftină, fiind alegerea perfectă pentru un sandwich rapid sau unt și dulceață. Tocmai pentru că este foarte ieftină, românii cumpără mai mult de o pâine, feliile ajungând să se mucegăiască sau întărească. Soluția cea mai rapidă este aruncarea pâinii la gunoi, o decizie total greșită!

De ce nu trebuie să arunci pâinea întărită la gunoi

Cu nimic nu se poate compara o pâine proaspătă, abia scoasă din cuptor, din care ies mulți aburi. Fermecați de acest miraj, mulți români cumpără chiar și 10 pâini când merg la magazin, însă nu iau în calcul că s-ar putea întări. Majoritatea ar spune că o aruncă la gunoi și aia e. Acest gest nu este deloc recomandat. Iată de ce.

Niciodată să nu arunci pâinea întărită sau mucegăită la gunoi, spune o veche vorbă din popor. Feliile de pâine trebuie prețuite, deoarece sunt hrana noastră cea de toate zilele, cum spune Scriptura. Astfel, oricât de veche și uscată ar fi, pâinea nu trebuie aruncată. Una dintre cele mai vechi și actuale superstiții despre pâine spune că, dacă o arunci în coșul de gunoi, alungi norocul și sănătatea din casă.

Cele mai populare superstiţii despre pâine, de care nu știai

Pâinea este extrem de valoroasă pentru creștini, deoarece este sfântă, fiind făcută din apă și făină, două ingrediente care se găseau încă de pe vremea când trăia Mântuitorul pe acest pământ.

Așa de prețuită era pâinea, încât românii credeau că este semn rău dacă o înțepi cu un cuțit atunci când este în cuptor, să vezi dacă s-a făcut. Nici la masă nu era bine să tai pâinea cu cuțitul, ci aceasta trebuia ruptă în bucăți potrivite și împărțită tuturor.

Ce rol are sarea pusă pe o felie de pâine

Prima îmbucătură de pâine se lua cu sare, ca să ai parte de noroc și sănătate, un obicei ce este adesea văzut la nunți sau atunci când un oaspete străin sosește în țara noastră.

O altă vorbă veche din popor spune că pâinea făcută dimineață trebuie mâncată toată până seara, ca a doua zi să fie o zi norocoasă și bogată. De asemenea, gospodinele nu trebuie să coacă doar o singură pâine, ci mai multe, pentru a atrage norocul și bunăstarea în familia lor.

Cum atragi bucuria în familia ta cu pâine

Tradiția mai spune că cine mănâncă ultima felie de pâine trebuie să sărute bucătăreasa care a copt-o, pentru pace și bucurie în familie.

Mai reține un lucru despre pâine. Să nu pui niciodată pâinea cu susul în jos pe masă, că te paște ghinionul tot anul!