De ce nu e bine să te abţii când îţi vine să strănuţi. Avertismentul specialiştilor!

de: Ana Chivu
02 03. 2023

Strănutul este ceva natural, dar cu toate acestea sunt oameni care aleg în unele situații să se abțină din a face acest gest pentru că pot deranja sau pentru că se simt jenați. Câțiva dintre ei își doresc să nu distrugă liniștea în locul în care se află sau să nu iasă în evidență cu astfel de sunete care pot fi considerate nepoliticoase de alții. Specialiștii susțin că nu este bine să nu strănuți așa cum îți cere corpul. Cu ce avertisment vin experții?

Avertismentul specialiștilor: strănută de fiecare dată când simți nevoia

Unii oameni se simt jenați atunci când trebuie să facă un astfel de gest într-o locație elegantă pentru că pot distruge liniștea sau îi pot deranja pe invitații de la masă. În timpul acesta, există și persoane care susțin că strănutul este o lipsă de bun simț dacă se petrece în anumite contexte mai delicate.

Specialiștii îi încurajează pe toți să strănute de fiecare dată când simt nevoia pentru că nu este deloc bine să se abțină din a face asta. Toată lumea trebuie să știe că reflexul natural ne ajută să ne eliberăm căile respiratorii de substanțele iritate.

De asemenea, cu siguranță mulți au observat de-a lungul timpului cum sensibilitatea la lumină te poate face să strănuți mai puternic. Puțini știu însă că în timpul acesta organismul încearcă să scape de bacterii, particule chimice, parfumuri grele, fire de blană de la animale sau granule de polen.

Care sunt riscurile?

Specialiștii au împărțit oamenii în două categorii: cei care strănută ușor și cei care strănută puternic încât după gest apare și o durere în piept. Mai mult decât atât, au existat și cazuri în care un astfel de gest a dus la dislocarea unei coaste.

Forța lui depinde însă de fiecare organism, dar oricum ar fi el nu trebuie să fie oprit chiar dacă ești în mijlocul unei întâlniri, la o ședință importantă sau în cadrul unui interviu.

  • Ce probleme grave poți avea dacă te abții să strănuți:

-Se pot rupe vase de sânge la nivelul creierului sau al ochilor și de aici consecințe foarte grave, ireparabile;
-Pot fi afectate timpanele, până la situația extremă de a se sparge unul dintre ele și de a rămâne fără auz;
-Poate fi afectată diafragma, cu dureri puternice în zona toracică, și pot fi afectați plămânii;
-Poate fi provocată o hernie a unui organ intern, deoarece forța strănutului reprezintă un efort fizic deosebit de puternic și solicitant pentru organism.