De ce nu e bine să speli ouăle când le pui în frigider. E o greşeală des făcută de gospodine
Specialiștii explică de ce nu e bine să speli ouăle atunci când le pui în frigider. Potrivit acestora, pasul făcut de multe gospodine este, de fapt, o mare greșeală. La ce riscuri ne expunem când le curățăm, de fapt.
Află de ce nu ar trebui să speli ouăle când le pui în frigider
Cu toate că intențiile sunt bune, multe dintre ritualurile pe care le respectăm când ajungem acasă cu plasele pline cu cumpărături din piață sau supermarket nu sunt recomandate de specialiști. Un exemplu este cel legat de ouă.
Mai ales după perioada pandemiei, în care igiena a fost mai importantă ca oricând, tot mai mulți români au început să spele ouăle înainte de a le pune în frigider. Pentru a evita o vizită urgentă la medic, sunt câteva măsuri de precauție pe care ar trebui să le luăm.
În primul rând, trebuie să cumpărăm ouă doar din surse autorizate și doar dacă sunt ținute în frigider. Alegerea lor este la fel de importantă: să nu aibă crăpături în coajă și să fie curate.
Nu le uita în plasă sau pe masa din bucătărie după ce ajungi acasă. În lunile de vară, când temperaturile din locuință pot atinge și 30 de grade, acestea nu ar trebui ținute afară mai mult de o oră. În perioadele în care stau la temperatura camerei, pot dezvolta bacterii ce, odată ingerate, provoacă toxiinfecții alimentare.
Explicațiile specialiștilor
Cel mai bun mod de a le ține în frigider este în cutia de carton în care au fost achiziționate, nu în suporturile speciale cu care sunt dotate aparatele electrocasnice.
Foarte important, punctează un profesor de la UMF Timișoara, este să nu spălăm ouăle pentru că astfel, chiar dacă vrem să le curățăm, nu facem altceva decât să creăm o poartă de intrare prin coajă a microbilor.
Acestea nu trebuie niciodată consumate fără să fie tratate termic, la temperaturi înalte, de peste 70 de grade Celsius. Dacă fac parte din meniul unei mese savurate în aer liber, cum ar fi un picnic, se recomandă ca ouăle fierte, preparate, să fie păstrate într-o ladă frigorifică și în acest fel să fie transportate în vederea consumului, care însă nu trebuie să întârzie, a punctat specialistul.