De ce nu e bine să mănânci prea multă slănină cu ceapă. Medicul Vlad Ciurea oferă explicația necesară
Medicul Vlad Ciurea a explicat de ce nu este bine să consumăm slănină cu ceapă în cantități prea mari. Specialistul a vorbit despre consecințele negative ale unui astfel de obicei. Care este cheia unei bune stări de sănătate, dacă ne plac produsele alimentare grase.
Cum consumă românii slănina de porc
Este unul dintre cele mai comune produse ce se regăsesc pe mesele românilor în această perioadă a anului. Slănina, fiindcă despre ea vorbim, poate fi consumată în formă propriu-zisă sau preparată sub formă de jumări gustoase la ceaun, de exemplu.
Trebuie precizat că, în această perioadă a anului, mulți români obișnuiesc să consume slănina cu felii de ceapă, usturoi sau alte legume sau împreună cu țuică. Mai ales la întrunirile de familie! De-a lungul timpului, au existat tot felul de dileme privind acest obicei.
Valoarea nutrițională a slăninei de porc
Cât de sănătos este să consumi slănină? Să vorbim mai întâi despre valoarea sa nutrițională. Slănina prezintă în jur de 5-10 procente de proteine, 60-70 procente de grăsime și aproximativ 700 de calorii. Valoarea nutrițională în cauză este valabilă la fiecare 100 de grame de slănină.
Slănina de porc are unele beneficii, dacă este consumată în cantități moderate, cum ar fi întărirea sistemului imunitar, datorită acidului arahidonic, care favorizează scăderea colesterolului. În plus, este un aliment ce nu prezintă E-uri în compoziție, coloranți sau conservanți.
Medicul Vlad Ciurea, despre slănină
În ceea ce privește consumul de slănină cu ceapă, trebuie luate în calcul două aspecte, este de părere medicul Vlad Ciurea. Secretul unei alimentații corecte constă în echilibru. Așadar, putem consuma slănină cu ceapă fără să ne îngrijorăm cu privire la sănătatea noastră, atât timp cât menținem o balanță.
„Răspunsul este: echilibrul. Să știm ce ne face rău! Tuturor ne place slănina cu ceapă. Tututor! Dar, totul cu măsură. Acesta este răspunsul. Să ții lucrurile în echilibru”, a spus medicul Vlad Ciurea.
De ce nu este bine să nu fim echilibrați
Motivul pentru care nu este recomandat să mâncăm prea multă slănină cu ceapă este de la sine înțeles. Totul are legătură cu faptul că grăsimea din slănina de porc este asociată cu afecțiuni de sănătate periculoase, cum ar fi cancerul și bolile cardiovasculare.
Medicul Vlad Ciurea a explicat că, după ce trecem de un anumit prag al vârstei, organismul nu mai poate să ardă la fel de multe calorii precum înainte. De exemplu, o persoană de 90 de ani va arde cu aproximativ 25 de procente mai puține calorii decât obișnuia să o facă la vârsta medie.