În viața noastră de zi cu zi, mulți dintre noi gătesc în tigăi de aluminiu, beau apă din sticle de aluminiu și împachetează alimentele în folie de aluminiu, și face parte din viața noastră de zi cu zi. Au existat mai multe cercetări care evidențiază de ce nu e bine să gătești în vase de aluminiu. Cu alte cuvinte, specialiștii trag un semnal de alarmă. Citește și află despre ce este vorba.
Este imposibil să enumerăm toate utilizările aluminiului în viața noastră de zi cu zi. Clădiri, bărci, avioane și mașini, aparate de uz casnic, ambalaje, computere, telefoane mobile, recipiente pentru alimente și băuturi.
Toate acestea beneficiază de proprietățile superioare ale aluminiului în ceea ce privește designul, durabilitatea, rezistența la coroziune și rezistența la greutate redusă.
După cum puteți vedea, aluminiul, cu domeniile sale de utilizare aproape nelimitate, este cu adevărat materialul viitorului.
Dar, cu toate astea, când vine vorba de gospodine și gătitul în vase de aliminiu, se pare că este o problemă, iar în cele ce urmează îți explicăm de ce nu e bine să gătești în vase de aluminiu.
Conform unor studii relativ recente, s-a costatat că, atunci când mâncarea este gătită în tigăi de aluminiu, aproximativ 1-2 mg din acest metal se amestecă cu mâncarea, fără să știm, ceea ce poate prezenta mai multe pericole pentru sănătate, cum ar fi demența, boala Alzheimer și chiar boli de rinichi.
Citește și: Secretul foliei de aluminiu. Ce alimente trebuie să înveleşti cu partea lucioasă, de fapt
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, un adult mediu poate consuma aproximativ 5 mg de aluminiu pe zi din alimente, cu o concentrație de aluminiu în apa de băut de 0,1 mg pe litru.
Dacă organismul uman consumă mai mult decât limita admisă de aluminiu, acesta poate reprezenta o amenințare serioasă pentru viața sa.
Iată câteva dintre motivele comune pentru care vasele de gătit din aluminiu sunt considerate periculoase.
Potrivit unor studii recente, gătitul cu vase de aluminiu poate duce la un risc crescut de apariție a bolii Alzheimer.
În diverse studii, oamenii de știință au descoperit un nivel crescut de aluminiu în țesuturile cerebrale ale unor pacienți care suferă de boala Alzheimer și demență parkinsoniană.
Însă, sunt necesare mai multe studii în acest sens. S-a observat, de asemenea, că vasele de gătit din aluminiu pot provoca dureri de cap frecvente.
Atunci când gătim în ustensile din aluminiu, acesta reacționează cu alimente acide precum oțetul, roșiile și chiar varul, ceea ce face ca ionii de aluminiu să se dizolve în alimente.
Află și despre: De ce să nu mai împachetezi sandwichurile în folie de aluminiu. Greșeala uriașă pe care o fac mulți români
Acest lucru poate duce mai departe la un exces de aluminiu în alimente, ceea ce poate cauza în continuare probleme de sănătate în corpul nostru. Din acest motiv, alimentele din aluminiu sunt nepotrivite pentru a găti mâncăruri acide.
Nu există nicio dovadă științifică în spatele acestei afirmații, dar se crede că alimentele gătite în vase de gătit din aluminiu cresc toxicitatea în organism, ceea ce poate dezvolta în continuare celulele canceroase.
Studiile au dovedit, de asemenea, că excesul de aluminiu din corpul nostru poate provoca boli de rinichi.
Prea mult aluminiu poate provoca toxicitate în organism, ceea ce poate cauza mai departe insuficiență renală.
Ca și concluzie, cel puțin din studiile amintite, există câteva riscuri potențiale asociate cu prepararea alimentelor în vase de aluminiu.
Unele studii au sugerat că gătitul alimentelor acide în vase de aluminiu poate face ca aluminiul să se infiltreze în alimente, ceea ce ar putea crește riscul apariției unor probleme de sănătate, cum ar fi boala Alzheimer.
În plus, vasele din aluminiu se pot zgâria și se pot uza în timp, ceea ce poate contribui, de asemenea, la scurgerea aluminiului în alimente.
De asemenea, merită menționat faptul că vasele din aluminiu pot reacționa cu anumite alimente, cum ar fi roșiile, citricele și condimentele, ceea ce poate decolora sau schimba gustul alimentelor.
În general, se consideră că este sigur să folosiți vase din aluminiu pentru gătit, dar este o idee bună să le folosiți cu grijă, să evitați să gătiți alimente acide în ele și să le înlocuiți dacă se zgârie sau se uzează.