De ce nu e bine să fierbi apa mai mult de o singură dată. Pericolul uriaș la care te expui
Cu siguranță ți s-a întâmplat să pui apă pe foc, să o oprești, iar mai apoi să te apuci de altă treabă prin casă. Ai observat cum apa s-a răcit în timpul acesta, iar mai apoi ai fost nevoită să o încălzești din nou. Află că nu trebuie să mai faci deloc acest lucru. Puțini oameni știu la ce pericol se expun. Punctul de fierbere al apei este de 100 de grade Celsius. După ce apa atinge temperatura aceasta, se produce tranziția de la starea de agregare lichidă la cea gazoasă.
Nu e bine să fierbi apa de două ori: la ce pericol te expui?
Gospodinele știu că graba strică treaba, dar puține din ele cunosc și anumite detalii importante. Cu siguranță ți s-a întâmplat să lași apa pe foc, iar mai apoi să uiți de ea. În timpul acesta, apa s-a răcit și trebuie să îi dai din nou drumul pe aragaz. Află că este total greșit dacă faci asta!
Punctul de fierbere al apei este de 100 de grade Celsius. După ce ea ajunge la temperatura menționată, se produce tranziția de la starea de agregare lichidă la cea gazoasă. Consumul de apă potabilă fiartă de mai multe ori poate crește riscul de cancer, iar transformarea sa este prezentă la suprafață, dar și în volum.
Fierberea sa pentru o primă dată este foarte importantă pentru că în felul acesta se ucid organismele care pot provoca boli, viruși, bacterii și alți paraziți. Ca să fie curățată, apa trebuie să fie fiartă pentru 1 minut, dar timpul poate ajunge și la 5 minute. Ea trebuie să fie păstrată mai apoi în recipiente curate, igienizate și din sticlă.
Ce spun specialiștii?
,,Prin fierberea apei crești siguranța acesteia în fața infecțiilor, în primul rând”, a spus Yuri Rakhmanin, directorul Institutului de Cercetare a Ecologiei Umane și a Igienei Mediului din Rusia.
Compoziția apei se schimbă după fierbere din cauza unor substanțe care atunci când sunt încălzite trec din stare lichidă în stare gazoasă și se evaporă pur și simplu. Mai exact, nu există oxigen în apa care a atins temperatura maximă cel puțin o dată. Specialiștii au descoperit acest lucru cu ajutorul unui studiu.
Florile udate doar cu apă fiartă mor în câteva zile, iar cele udate cu apă normală supraviețuiesc. Apa fiartă se mai numește și în popor apă moartă. Concluzia experților este că fierberea repetată a sa duce la creșterea concentrațiilor de fluor, arsenic și nitrați.