De ce nu cresc roșiile din grădină. Detaliul prețios care îți scapă, unde greșești

de: Andrei Simion
02 06. 2024

V-ați întrebat vreodată de ce nu cresc roșiile din grădină și care ar putea fi cauzele? Există anumite greșeli pe care gospodarii le fac atunci, dar dacă vor urma câțiva pași simpli, recolta de roșii va fi salvată.

Motivul pentru care roșiile nu se coc roșiile

Cultivarea roșiilor este o provocare mare pentru majoritatea grădinarilor, iar una dintre problemele des întâlnite este coacerea neuniformă a acestora. Tomatele sunt suculente, delicioase și sunt preferatele românilor, dar puțini știu de ce nu cresc uneori.

Experții susțin că fertilizarea este unul dintre cei mai importanți pași ca recolta de roșii să fie una bogată. De obicei, gospodarii fac greșeala de a suprafertiliza roșiile, ceea ce duce la un exces de azot în sol. De precizat că azotul stimulează creșterea plantelor, dar nu și coacerea fructelor. Drept urmare, seva va ajuta la producerea frunzelor, nu la creșterea roșiilor. În schimb, potasiul poate ajuta la coacerea fructelor.

Fertilizarea, destul de importantă pentru o recoltă bogată

Dacă vreți ca roșiile să fie să se coacă, și hidratarea lor este importantă. Specialiștii în agricultură recomandă utilizarea unui sistem de irigare prin picurare pentru ca apa și nutrienții să se distribuie uniform în grădină. Recolta de roșii trebuie udată doar seara, pentru a absorbi apa pe parcursul nopții.

Ce temperatură este ideală pentru tomate

Și temperatura este esențială în cazul recoltei de roșii. Temperaturile ridicate și lumina solară directă pot afecta considerabil coacerea roșiilor. De aceea, dacă sunt mai mult de 29-30 de grade Celsius, aceste fructe nu mai produc caroten și licopen, respectiv pigmenții care dau culoarea roșie. Specialiștii susțin că temperatura optimă este de maxim 25 de grade Celsius.

Dacă cultivați roșii în solar, trebuie să aerisiți spațiul pentru a evita ca tomatele să fie afectate total. Pe perioada verii, solarul să fie deschis atât pe timp de noapte, cât și pe timp de zi.

Copilirea roșiilor este un proces important. Dacă aveți cultură de roșii, este neapărat nevoie să îndepărtați lăstarii tineri care cresc la baza frunzelor sau a tulpinilor. Așadar, pentru o recoltă bogată și sănătoasă de roșii, lăstarii trebuie rupți.

Vezi și: Singurul soi de roşii care rezistă la secetă