De ce nu ar trebui să pui oțet și zahăr în murături. Greșeala pe care o fac multe gospodine
Murăturile preparate acasă sunt modalitatea ideală de a pune legume pentru iarnă. Cu toate acestea, ele nu sunt neapărat cel mai ușor de pregătit. Printre greșelile obișnuite pe care trebuie să le evităm atunci când preparăm aceste delicii sărate se numără și amestecarea oțetului și a zahărului în murături. Nu pune oțet și zahăr în murături niciodată, dacă vrei să te bucuri de legume delicioase la iarnă. Află în rândurile de mai jos care este motivul.
Nu pune oțet și zahăr în murături!
Există tot felul de idei și rețete folosite de gospodine pentru a pune legumele la murat pentru iarnă. Fiecare legumă are un timp specific pentru a se mura. Legumele mai sensibile, precum ceapa și dovleceii, se vor mura mult mai repede decât ridichile sau morcovii, de exemplu. Ceapa și ridichile își pot schimba și culoarea pe durata procesului.
Gospodinele fac, însă, câteva erori care afectează gustul delicios al murăturilor. Una dintre acestea este adăugarea și amestecarea oțetului și a zahărului în legume. De ce nu ar trebui să faceți acest lucru niciodată?
În mod normal, murăturile conțin bacterii benefice şi o mulțime de vitamine care sporesc sănătatea. Fermenții care preschimbă materia primă în murături acționează în condiții de peste 10 grade Celsius. Dacă în borcanele cu murături nu se adaugă oțet și zahăr, legumele reprezintă o bogată sursă de probiotice naturale.
Probioticele sunt esențiale pentru asigurarea sănătății tractului digestiv. Ele reprezintă, practic, bacterii bune, care se regăsesc la nivelul intestinelor. Sunt, totodată, responsabile pentru absorbția nutrienților și pentru menținerea sistemului imunitar puternic. Probioticele au numeroase beneficii pentru organismul uman.
Cum pui legume la murat pentru iarnă
Înainte să punem legumele la murat pentru iarnă, toate ingredientele trebuie spălate și curățate. Spre deosebire de restul legumelor, gogonelele trebuie să fie lăsate întregi. Morcovii, rădăcina de ţelină și sfecla roşie trebuie tăiate. Conopida trebuie desfăcută buchețele, merele tăiate sferturi, iar usturoiul lăsat, de asemenea, întreg.
„După ce se aşează alternând după poftă şi plac tot ce dorim să murăm în recipient, se pregăteşte o saramură astfel: la un litru de lichid se va dizolva o lingură cu vârf de sare grunjoasă, atenţie, nu folosiţi la murături sare iodată! Eu fierb apa, o iau de pe foc, pun sarea la dizolvat şi bucheţelul de cimbru, las 10 minute şi apoi torn în recipientul în care am aşezat legumele pentru murare până când zeama le acoperă.
Leg sau pun capacul provizoriu şi abia dupa 24 de ore, după ce s-au înmuiat puţin şi s-au aşezat în borcan, mai completez, dacă e cazul, şi sigilez. Eu nu vântur niciodată murăturile, dar nu fac floare datorită fierberii apei. Aşa am moştenit din familie şi nu e o mostenire căreia să-i dau cu piciorul, ba e una din valorile culinare preţioase de familie la care ţin şi pe care o împărtăşesc cu drag tuturor celor care întreabă…
După ce astea toate au fost terminate, se pune recipientul la păstrare( noi în pivniţă) şi se desface după cel puţin o lună. Le şade bine lângă multe mâncăruri de post sau pe bază de carne, dar merg de minune şi la diverse salate”, a explicat Gela Dumitrache, potrivit blogului Cufărul cu bucurii.