De ce nu a mai apărut Ion Iliescu de 5 ani în spațiul public? Cu ce se ocupă acum fostul președinte al României

De ce nu a mai apărut Ion Iliescu de 5 ani în spațiul public? Cu ce se ocupă acum fostul președinte al României
Ion Iliescu, personaj principal controversat al democrației câștigate la Revoluție

De ce nu a mai apărut Ion Iliescu de 5 ani în spațiul public? Când spui numele fostului președinte, te duci cu gândul imediat la evenimentele din Decembrie 1989. Numele lui Ion Iliescu este strâns legat și de tragicele evenimente, cunoscute sub numele de „Mineriade”. Personaj principal al democrației câștigate la Revoluție, Ion Iliescu este și astăzi unul din cele mai controversate personalități politice post-decembriste. Cu toate astea, mulți se întreaba de ce nu a mai apărut Ion Iliescu de 5 ani în spațiul public?

Ion Iliescu, personaj principal controversat al democrației câștigate la Revoluție

Anul 1989 va rămâne în istoria modernă a României ca momentul cel mai sângerors. Este momentul culminant și definitoriu al schimbării unui sistem care acaparase de mai bine de 50 de ani jumătate de Europă.

După evenimentele pașnice din țările vecine, decembrie 1989 a devenit o istorie sângeroasă a luptei românilor pentru drepturile lor. Deși, inițial, manifestațiile din acea zi nu vroiau dărâmarea unui întreg sistem, ci doar a liderului dictator, Nicolae Ceaușescu, totul avea să se transforme într-un strigăt disperat de democrație.

Evenimentele declanșatoare de la Timișoara aveau să ducă la luptele de stradă din București, din 22 decembrie, și nu numai. Încă din prima zi a ostiliăților, după fuga lui Ceaușescu, în balconul fostului sediu CC, apărea un personaj, Ion Iliescu.

Apariția sa, inclusiv pe micul ecran, era catalogată ca un luptător comunist în ilegalitate, sau cel puțin așa fusese prezentat de unul din crainicii Televiziunii Naționale. Tot în acele prime ore, alături de alte câteva figuri importante, Ion Iliescu avea să înființeze prima formațiune politică democrată, Fondul Salvării Naționale.

Dar, chiar de atunci, au existat voci acuzatoare la adresa acestuia. Acestea vorbeau de acapararea puterii de stat și încălcări. Deși controversat și cu presupsue legături, încă, cu fosta URSS, Ion Iliescu a devenit imediat exponentul noii libertăți câștigate.

Imediat după 1990, la primele alegeri libere, Iliescu câștiga, fără drept de apel, funcția de președinte al noului stat democratic român. Dar realitatea acelor ani avea să mai aducă încă o dramă, iar Europa privea consternată.

Este vorba de Mineriadele și atrocitățile făcute de mineri, veniți la București, împotriva studențimii care mărșăluia împotriva noului regim condus de Ion Iliescu. Totul avea să fie înăbușit rapid.

Controversatul personaj câștiga și al doilea mandat de președinte. A venit o lungă perioadă, în care s-a încercat un simulacru de proces al Revoluției și a evenimentelor Mineriadelor. Dar, Iliescu părăsea scena politică, lăsând frâiele FSN, transfomat ulterior în ceea ce știm azi ca PSD, altor generații.

De ce nu a mai apărut Ion Iliescu de 5 ani în spațiul public?

De mai bine de cinci ani Ion Iliescu nu a mai apărut în spațiul public. A mai dat scurte interviuri prin presă, dar fizic a dispărut din fața camerelor de luat vederi. Dacă până de curând, multă lume vorbea de o mușamalizare a evenimentelor din trecut, anul trecut procurorii anunțau redeschiderea dosarului Revoluției și a Mineriadelor.

Ion Iliescu este, încă, alături de Petre Roman, Voican Voiculescu, și alții, personajul principal în aceste dosare. Fostul președinte este acuzat de crime împotriva umanității. Cu toate astea, în ultimii cinci ani, Ion Iliescu a dispărut.

Ajuns azi la 92 de ani, duce o viață pline de privilegiile unui fost președinte. Mulți și-au pus întrebarea „De ce nu a mai apărut Ion Iliescu de 5 ani în spațiul public?”, iar răspunsul este cât se poate de banal.

Conform celor de la Digi24, fostul președinte își duce cei 92 de ani prin plimbări în aer liber, în jurul casei sale. Singurele ieșiri în exterior fiind pentru a merge la spital, la controale de rutină, și pentru câteva intervenții chirurgicale.

„Mai iese la scurte plimbări, dar aproape de casă. La munte nu a mai fost de câțiva ani.

Nici măcar la Festivalul Enescu nu a mai fost, deși e un fidel meloman.”, a povestit senatorul Ionuț Vulpescu, conform Digi24.

Un alt lucru pe care fostul președinte l-a făcut în ultimii cinci ani, a fost să se uite la TV la competițiile sportive de tenis sau snooker.

Același senator  a mai declarat că este pe punctul de a finaliza volumul doi din lucrarea sa de memorii. „E principala activitate pe care o are acum președintele Iliescu. Citește, face fișe, și scrie la volumul doi al amintirilor sale”, a mai spus Vulpescu.