De ce nu a intrat România în Schengen, de fapt. Consul onorific al României Austria rupe tăcerea

de: Ștefan R. Apostol
12 12. 2022

Austria a avut aparente declarații de suport pentru aderarea României la spațiul Schengen. Dar, la nici 48 de ore, Austria anunța schimbarea poziției față de aderarea statului român. Votul era dat, de asemenea, și vecinilor bulgari. Mulți au încercat să găsească o explicație logică a acestui parcurs al cancelariei austriece. Printre cei care au încercat să găsească explicația, se numără și Consulul onorific al României în Austria, contele Andreas Bardeau. Întrebat de jurnaliștii de la Adevărul despre acest lucru, oficialul declară Sunt foarte dezamăgit și uimit..”

Decizia inexplicabilă a Austriei și reacțiile de după

Așa cum scriam aici, votul dat de Austria referitor la aderarea României în spațiul Schengen are mai multe motivații. Despre cel economic am vorbit în materialul amintit. Din punct de vedere politic, România a suferit cea mai mare înfrângere a ultimilor ani, de când se află în Uniunea Europeană. Deși, paradoxal, Austria recunoștea progresele făcute de statul român, referitor la cererile impuse pentru aderare, pe 18 noiembrie anunța că va vota împotriva aderării. Întrebat de Adevărul.ro, consulul onofirc, contele Andreas Bardeau declară:

„Sunt foarte dezamăgit și uimit de faptul că dezvoltarea bună și înfloritoare a relațiilor bilaterale în perioada post-covid a fost distrusă pe mai multe planuri. Faptul că Austria a respins aderarea României la Schengen a fost neașteptată.

În ultimele luni a existat întotdeauna bunăvoință și aprobarea pentru aderare din partea guvernului austriac. În plus, s-a subliniat în mod repetat că toate cerințele impuse guvernului român pentru aderarea la Schengen au fost îndeplinite. Apoi, in 18 noiembrie, s-a produs o schimbare radicală.”, explică Andreas  Bardeau pentru Adevărul.ro.

După anunțul schimbării de atitudine, și mai ales după votul de veto, elita politică și opinia publică din România a reacționat dur la decizia Austriei. Ulterior, în a doua zi, după votul de joi, MAE l-a convocat pe ambasadorul austriac și a definit poziția Austriei ca fiind ostilă:

„Ambasadorul Austriei în România a fost convocat la sediul Ministerului Afacerilor Externe, unde a fost informată despre poziția României și a exprimat protestul Ministerului Afacerilor Externe față de poziția nejustificată și ostilă a Austriei, care va afecta inevitabil relațiile bilaterale.

Acest rezultat este absolut injust și lipsit de orice motivație obiectivă. Referirile părții austriece la problema fluxului migrator în creștere… sunt inacceptabile, incorecte și nedrepte, având în vedere că toate datele prezentate oficial de Agenția UE pentru controlul frontierelor Frontex, arată clar că ruta migratorie dinspre Balcanii de Vest nu trece prin România, țara nu se confruntă cu presiune migratorie și nu este o sursă de migrație secundară”, subliniază MAE român, citat de presa locală și străină.

Andreas Bardeau: „În acest moment sunt în joc 30 de ani de cooperare foarte bună”

Pentru cei mai puțin familiarizați, contele Andreas Bardeau este un cunoscut om de afaceri, de origine austriacă. Afaceristul este stabilit în Timișoara de foarte mulți ani, despre care declara că mă simt aici în Timişoara ca acasă. Din toată Transilvania şi Banat, Timişoara este cel mai multicultural oraş.

Din păcate, nici domnia sa, în interviul acordat publicației amintite, nu-și poate explica cum și de ce această schimbare de decizie a Austriei. De altfel, acesta remarcă faptul că cele care au de pierdut depe urma deciziei sunt, inclusiv, companiile austriece care activează în România:

„(..) Relațiile bilaterale nu ar trebui niciodată folosite pentru considerente de politici partizane. În acest moment sunt în joc 30 de ani de cooperare foarte bună.

De exemplu, în urmă cu doar câteva zile, o mare companie de construcții austriacă a semnat un proiect de 300 de milioane de lei pentru Aeroportul București. Și, nu în ultimul rând, companiile de transport, atât românești, cât și austriece, vor aștepta în continuare la graniță. Atenție la prejudiciul economic cauzat de timpii mari de așteptare. Vor fi pierderi financiare de ambele părți.

Este inacceptabil ca angajați români care lucrează în Austria să aștepte ore întregi la graniță. Pentru mine, această schimbare bruscă de poziție este de neînțeles. Este neloial și injust față de un partener. Este trist pentru solidaritatea europeană că s-a ajuns în situația aceasta”, a mai punctat Andreas Bardeau pentru Adevărul.ro.