De ce negocierile nu mai sunt purtate „sub nicio formă” între Ucraina și Rusia. Ce se întâmplă, de fapt

De ce negocierile nu mai sunt purtate „sub nicio formă” între Ucraina și Rusia. Ce se întâmplă, de fapt
Negocierile de pace între Ucraina și Rusia au intrat în impas

Atât Occidentul, cât și oficialii ucraineni, sperau la noi negocieri de pace cu Vladimir Putin. Dar, realitatea arată cu totul altceva. De câteva zile încoace, spun oficialii ucraineni, negocierile s-au blocat. Principalul consilier prezidențial și negociator al Ucrainei, Mikhailo Podoliak, a declarat că de la întâlnirea dintre cele două delegații din Ucraina și Rusia la Istanbul, la sfârșitul lunii martie, nu a existat „nicio schimbare semnificativă, niciun progres”.

Negocierile de pace între Ucraina și Rusia au intrat în impas

În cadrul unei convorbiri telefonice cu președintele rus, cancelarul german Scholz a reiterat apelurile pentru încetarea focului. Între timp, UE a declarat că va oferi Ucrainei încă 500 de milioane de euro pentru ajutor militar.

Ibrahim Kalin, un consilier de rang înalt al președintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că uciderea civililor în Ucraina face mai dificilă continuarea negocierilor ca până acum. O explicație despre impasul negocierilor a dat-o și Mikhailo Podoliak, declarând:

„Din punct de vedere obiectiv, procesul de negociere este suspendat. De ce? Există mai multe motive. Rusia nu demonstrează cheia – înțelegerea proceselor actuale din lume și a rolului extrem de negativ (al Rusiei).

Rusia nu înțelege că războiul nu se mai desfășoară conform regulilor, planurilor și programului lor. Rezistența profesională a Ucrainei, nu face decât să crească, de aceea nu există nicio posibilitate ca Rusia să-și atingă obiectivele.”; declară Mikhailo Podoliak pentru The Guardian.

Atrocități comise împotriva civililor încurcă negocierile propuse de Rusia

Dovezile tot mai numeroase de atrocități comise împotriva civililor ucraineni în Bucha după retragerea forțelor rusești au îngreunat eforturile de pace ale Turciei de a media o încetare a focului, a declarat un oficial turc.

Discuțiile de pace dintre Ucraina și Rusia au dat semne de progres, Moscova afirmând că își reduce operațiunile militare în jurul capitalei Kiev și al orașului nordic Cernihiv.

Cu toate acestea, imaginile și filmările cu zeci de cadavre în jurul orașului nordic, unde forțele rusești s-au retras, au îngrozit lumea. Procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova, declara că numărul victimelor civile din Borodianka, un alt oraș de la periferia Kievului, este probabil să fie mai mare decât cel din Bucha. Ulterior, adjunctul ministrului rus de externe, Andrei Rudenko, a afirmat că nu există niciun fel de negocieri de pace.

„Nu, negocierile nu au loc. Ucraina practic s-a retras din procesul de negociere”, a declarat Rudenko.

Ibrahim Kalin, consilierul de rang înalt al președintelui turc, a declarat că imaginile înfiorătoare ale crimelor în masă au afectat dorința Ucrainei de a continua negocierile. „Suntem cu toții indignați de imaginile cu… încălcări ale drepturilor omului și posibile crime de război.”, a declarat Ibrahim Kalin

El a spus că atrocitățile riscă să blocheze negocierile de pace. Mai ales din partea ucrainenilor, deoarece aceștia „poate vor lua o pauză de câteva zile și apoi se vor regrupa”.