De ce mucenicii au forma cifrei 8. Ce semnificație au, de fapt

de: Ionuț Vieru
09 03. 2023

În fiecare an, pe data de 9 martie, Biserica Ortodoxă îi sărbătorește pe cei 40 de mucenici. Conform tradiției, gospodinele pregătesc celebrii mucenici în forma cifrei 8, iar bărbații trebuie să bea 40 de pahare de vin. Însă, v-ați întrebat de ce mucenicii au forma cifrei 8?

Sfinții Mucenici. De ce au mucenicii forma cifrei 8?

Primele zile ale lunii martie aduc cele mai frumoase tradiții și obiceiuri românești. După mărțișor și alegerea babelor, sunt prăznuiți cei 40 de mucenici, pe data de 9 martie, sărbătoare cu cruce neagră în calendarul Creștin Ortodox.

Cu această ocazie, gospodinele pregătesc desertul specific, mucenicii, rețeta fiind diferită în cele trei regiuni mari ale țării, însă având un singur lucru în comun, adică forma.

În zona Moldovei, mucenicii sunt făcuți din cocă de cozonac, și cei muntenești, fierți în apă cu zahăr, scorțișoară și nucă, apa semnificând lacul în care au fost aruncați cei 40 de martiri.

Cifra opt este numărul planetelor din sistemul nostru solar, numărul punctelor cardinale principale și secundare. De asemenea, în numerologie, persoanele născute pe data de 8 sunt optimiste, însă, în același timp, tind să fie lacome și neglijente. Cifra opt mai reprezintă și echilibrul cosmic, divin.

Citește și: Rețeta secretă de mucenici moldovenești. Ingredientul care schimbă complet gustul

Tradiții și obiceiuri de Sfinții Mucenici

Conform tradiției creștine, sfinții martiri au fost 40. Cu toate acestea, după cea geto-dacică au fost 44 la număr, atâtea fiind și zilele dintre 9 martie și 23 aprilie. Potrivit tradiției populare, gospodinele pregătesc celebrii mucenici în forma cifrei 8, însă pot fi consumați doar după ce sunt sfințiți la biserică.

Totodată, începutul primăverii, marcat de ziua Mucenicilor, este evidențiat de numeroase obiceiuri, tradiții, credințe și practici magice. De exemplu, se spune că în ziua mucenicilor se deschid mormintele și porțile Raiului.

Un alt obicei străvechi este pornirea simbolică a plugului. Sărbătoarea este consacrată de către agricultori. Aceștia scot în fața casei plugul în mod festiv, reprezentând deschiderea ciclului sărbătorilor de primăvară și a muncilor câmpului specifice anotimpului.

Potrivit tradiției, tot ce este semănat în această zi o să rodească de 40 de ori mai mult, iar cine nu respectă sărbătoarea va suferi 40 de zile.

De asemenea, în această zi sunt aprinse focuri în curți, pe câmp, în grădini sau în fața caselor. Copiii sar peste acestea pentru a fi feriți de boli, iar femeile iau din cenușa focurilor și o presară de jur împrejurul gospodăriei pentru a o proteja de șerpi și se spirite rele.

O altă tradiție populară spune că, pentru a avea spor la bani tot anul, bărbații trebuie să mănânce semințe pe care le măsoară cu o lingură. La un pahar de vin se consumă o lingură de semințe de dovleac sau de floarea soarelui.

În ziua de Mucenici se împart alimente și se fac praznice, în memoria celor trecuți în neființă. Pe lângă mucenici, se obișnuiește să se împartă și fasole, alune sau nuci. Înainte de a fi împărțite, toate aceste alimente, dar și mucenicii, trebuie sfințite la biserică.

Citește și: Tradiţii şi superstiţii de 9 martie. Cine au fost, de fapt, Sfinţii 40 de Mucenici din Sevastia

Ce nu este bine să faci de cei 40 de Mucenici

În ziua de Sfinții 40 de Mucenici trebuie să fie sărbătoare în casă, pentru a avea spor în toate. Cine nu respectă sărbătoarea, se spune că vor fi bolnavi timp de 40 de zile.

Tradiția spune că de Mucenici nu se dau niciodată bani cu împrumut și nu trebuie să faci treburi în casă, nu se spală haine și nu se face curățenie. De asemenea, nu este bine să te cerți cu nimeni. Se spune că certurile din această perioadă pot fi responsabile de toate necazurile care se vor ivi peste an.