De ce miaună pisicile noaptea. Ce vor să transmită, de fapt
Cei care își împart locuința cu o felină știu deja prea bine că, de multe ori, după lăsarea serii, patrupedele își încep un „concert” inedit, greu de explicat. Află, din rândurile de mai jos, de ce miaună pisicile noaptea și ce vor să transmită în acele momente. Ce spun specialiștii.
Specialiștii descifrează comportamentul felinelor
Nu este întotdeauna ușor de înțeles de ce pisica ta a devenit mai „vorbăreață” sau, mai rău, de ce te ține treaz noaptea cu mieunatul ei. A ști care este motivul din spatele „concertelor” nocturne este un prim pas important pentru a te asigura că animalul tău de companie este fericit și sănătos.
Din fericire, unele motive pentru care pisicile miaună noaptea pot fi rezolvate fără a merge la veterinar, dar cel mai bine este întotdeauna să discuți cu un specialist, când animăluțul începe să se comporte ciudat.
„Bogăția vocabularului unei pisici vă poate surprinde”, afirmă dr. Mikel Delgado. Sunetele pe care felinele le scot au tonuri diferite, se crede că sunt, de fapt, un răspuns eficient învățat pentru a atrage atenția oamenilor. „Dacă pisica ta miaună noaptea, înseamnă că încearcă să îți atragă atenția”.
Te-ar putea interesa și: De ce dau pisicile lent din coadă, de fapt. Mesajul secret pe care îl transmit
De ce miaună pisicile noaptea
Așadar, de ce miaună pisicile noaptea? Câteva motive comune sunt:
Instinctul
În ciuda a ceea ce se crede în general, pisicile nu sunt animale nocturne; Sunt de fapt crepusculare, ceea ce înseamnă că sunt cel mai active în zori și amurg. Poate părea că este miezul nopții, dar pisicile încep să se agite în zori. În timpul acestor ore de dimineață devreme, vânătorul tău poate cere mâncare sau joacă.
Teritorialitatea
Mieunatul noaptea ar putea fi un avertisment pentru alte pisici, animale non-feline sau oameni că spațiul lor este invadat. „Intrusul” ar putea fi în afara casei sau în interior (de exemplu, un animal de companie nou).
„În general, pisicile sunt animale foarte teritoriale”, spune dr. Delgado. „Intensitatea acestui comportament poate varia foarte mult în funcție de personalitatea pisicii și de experiențele anterioare.”
Te-ar putea interesa și: Pisica ta merge în spatele tău prin casă? Motivul este mai profund decât credeai
Anxietate de separare
„Pisicile au o latură socială și se pot simți singure”, spune dr. Pankratz.
Anxietatea de separare este cea mai comună formă de anxietate la animalele de companie și poate fi cauzată de separarea de un om sau de un însoțitor blănos.
„Există multe simptome ale anxietății de separare, inclusiv vocalizarea atunci când este lăsat singur”, explică dr. Pankratz.