De ce merg românii cu autobuzul, de fapt. Ministrul Mediului, Tanczos Barna, i-a felicitat pe toți
Din păcate, România este pe lista țărilor cu un grad mare de poluare. Cu toate astea, numărul celor care aleg să meagă cu autobuzul, conform ministrului mediului Tanczos Barna, a crescut. Într-un interviu dat recent, oficialul laudă românii care ales autobuzul ca mijloc de transport, catalogându-i ca responsabili.
România pe lista țărilor cu grad mare de poluare
Într-un raport publicat în martie de Greenpeace, România a fost clasată pe locul 15 printre cele mai poluate țări din Europa în 2020. În același raport, Bucureștiul s-a clasat pe locul 51 în clasamentul capitalelor mondiale, cele mai poluate.
Conform Raportului mondial privind calitatea aerului din 2020, s-au analizat datele raportate de stațiile de monitorizare din întreaga lume. Datele au fost agregate ulterior prin platforma de informații despre calitatea aerului a IQAir.
În concluzia raportului se arată că 84% dintre țările monitorizate au înregistrat îmbunătățiri în calitatea aerului anul trecut. Îmbunătățirile s-au datorat, în principal, datorită măsurilor globale luate pentru a încetini răspândirea COVID-19.
Îmbunătățiri ale calității aerului în 2020 față de 2019 au fost observate în orașe precum Beijing, Chicago, Delhi, Londra, Paris, și Seul, anunța Greenpeace România. La nivel mondial, doar 24 din cele 106 țări monitorizate au respectat recomandările anuale ale OMS pentru PM2,5 în 2020.
În Europa, aproximativ jumătate dintre orașe depășesc țintele OMS pentru PM2,5 anuale, potrivit aceluiași raport. Cele mai ridicate niveluri de poluare cu PM2,5 au fost înregistrate în Europa de Sud-Est, Bosnia și Herțegovina, Macedonia de Nord și Bulgaria, România aflându-se pe locul 15 printre cele mai poluate țări.
Ministrului Mediului Tanczos Barna laudă românii care au ales autobuzul ca mijloc de transport
Deși România are un grad mare de poluare, se pare că românii au început să conștientizeze acest lucru. Ca urmare, un număr important de români au ales ca mijloc de transport autobuzul, mai ales cele ecologice care au împrospătat parcurile auto din marile orașe.
Într-un interviu acordat recent, ministrului mediului Tanczos Barna a lăudat dovada de responsabilitate a acestora. În același timp ministrul a mai adăugat că cei care au ales autobuzul ca mijloc de transport, nu sunt neapărat săraci, ci mai degrabă responsabili.
„Eu nu cred că sunt săraci cei care stau în staţiile de autobuze şi aşteaptă să vină autobuzul sau tramvaiul sau autobuzul. Nu îi putem considera săraci pe cei care stau acolo.
roblema este că se poate pune o amprentă greşită pe aceste categorii de cetăţeni din marile oraşe care sunt responsabili şi care aleg variante alternative pentru deplasarea cu maşina proprie.”, a afirmat ministrul, într-o conferință de presă.
Datele statistice arată că, în afară de București, cele mai poluate orașe sunt Braşov, Timişoara, Iaşi şi Cluj-Napoca. Cu toate astea, se pare că în Cluj datele arată o îmbunătățire a calității aerului, după cum constata și Tanczos Barna.
„Elementul-surpriză în acest an a fost Clujul, unde s-au văzut efectele măsurilor luate în ultimii ani. S-a văzut o îmbunătăţire a calităţii aerului.
Eu înţeleg că măsurile luate de autorităţi sunt uneori nepopulare, dar alternativele nu există. Trendul este unul singur”, a mai spus Barna, conform Agerpres.