De ce iese țuica acră. Greșeala pe care o fac mii de gospodine în fiecare toamnă
Dacă și ție îți place țuica preparată acasă, ai ajuns la locul potrivit. Playtech Știri îți va explica în articolul de astăzi care sunt motivele pentru care această băutură tradițională devine acră la finalul procesului de preparare. Află în rândurile de mai jos ce greșeală faci, de fapt.
Ce este țuica și cum se prepară
Țuica este una dintre cele mai cunoscute băuturi alcoolice tradiționale românești, obținută prin fermentarea și distilarea prunelor. Pentru ardeleni, acest produs reprezintă un simbol al culturii lor, băutura fiind atestată documentar în Bistrița, în anul 1386.
Un aspect important de subliniat constă în faptul că țuica este produsă doar din prune. Alte fructe folosite pe lângă acestea transformă băutura din țuică în pălincă. În diverse regiuni din țară, țuica mai este cunoscută și sub denumirea de otcă, coadă sau horincă.
Toamna este sezonul în care gospodinele pregătesc fructele pentru a prepara tradiționala țuică. Multe românce semnalează o problemă comună: gustul acru al băuturii alcoolice. Preparată corect, țuica nu ar trebui să aibă gust acru, așa că, dacă îl prezintă, înseamnă că ceva ai făcut greșit.
În materialul de astăzi, Playtech Știri îți explică ce anume faci greșit de țuica preparată pe bază de prune iese acră. Poate să aibă legătură cu fructele propriu-zise, cu procesul de fermentare, cu probleme legate de contaminare sau cu timpul de fermentație al produsului.
De ce devine țuica acră, de fapt
Să începem cu starea fructelor. Dacă alegi să prepari țuica pe bază de fructe acide, fără îndoială băutura va ieși acră. Fructele nu trebuie depozitate pe perioade lungi înainte de a fi folosite. Nu trebuie să aibă conținut ridicat de acid. Poți rezolva problema prin diluarea distilatului cu alcool neutru.
După selectarea fructelor, urmează procesul de fermentare și de distilare. În timpul acestuia, prunele pot să fie contaminate cu bacterii, conducând la producerea unei băuturi cu gust acru. Este important să menții un mediu curat și steril pe tot parcursul procesului, iar uneltele să fie dezinfectate.
Fermentarea continuă a zaharurilor poate fi un alt motiv pentru care țuica iese prea acră. Acest proces conduce la producția de acid acetic, din cauza creșterii temperaturii. Este esențial, astfel, să monitorizezi temperatura în timpul fermentației și distilării cu un termometru special.
Timpul de fermentare a fructelor este, de asemenea, important. Pentru prepararea acestei băuturi, prunele trebuie lăsate la macerat timp de două-trei săptămâni, în funcție de cât de cald este afară. Dacă se depășește acest interval, alcoolul se transformă în oțet, din cauza bacteriilor aerobe.