De ce ies sarmalele uscate și tari, de fapt. Ce greșeală fac multe gospodine când pregătesc carnea

de: Mariana Olteanu
27 09. 2023

Sarmalele se numără printre cele mai îndrăgite preparate. Însă, nu puține sunt situațiile în care sarmalele ies tari. Din fericire, bucătarii experți vin în ajutorul gospodinelor cu o serie de trucuri și sfaturi prin care pot preveni acest lucru. Iată ce trebuie să faceți!

Cum obținem cele mai gustoase sarmale?

De-a lungul timpului, foarte multe gospodine s-au întrebat cum pot obține cele mai delicioase sarmale. Potrivit bucătarilor, un rol important în obținerea unor astfel de sarmale îl are și carnea.

Din acest motiv, este important să alegem una care are un conținut de 30% grăsime. Cu cât carnea conține mai puțină grăsime, cu atât există șanse ca acestea să iasă mai uscate.

Citește și: Nu mai pune ulei în sarmale! Ingredientul lui Radu Anton Roman, aflat de la moldovence. Aşa ies pufoase

De ce ies sarmalele uscate?

Sarmalele obținute din carne de pui sau de curcan sunt cele mai predispuse acestui lucru. Însă, nu ar trebui să ne lăsăm descurajați și să punem mai multă apă în compoziție pentru ca orezul să se umfle mai mult, iar sarmalele să fie mai pufoase.

Însă, nu numai factorii precizați mai sus pot conduce la obținerea unor sarmale uscate. Bucătarii atrag atenția și asupra înfășuratului mult mai strâns. Dacă sarmalele sunt prea strâns înfășurate, orezul nu se va putea umfla mai mult.

Citește și: Ce fel de carne se foloseşte pentru sarmale, de fapt. Doar aşa vor ieşi pufoase şi gustoase

Ce alte greșeli pot face gospodinele atunci când prepară sarmale?

Dacă vrem să obținem niște sarmale delicioase, este necesar să ținem cont și de anumite recomandări. Bucătarii le sfătuiesc pe gospodine să lase varza murată la desărat cu o zi înainte.

În tot acest timp, este necesar să schimbați apa. De asemenea, înainte de pune sarmalele la fiert trebuie să pui apă suficientă în oală. În caz contrar, sarmalele vor fi tari.

Dacă vrem ca acestea să nu se lipească de fundul oalei, putem pune câteva crenguțe de de cimbru și mărar, apoi puțină varză tocată. Când toate acestea sunt așezate în oală, puteți pune sarmalele. Pentru un plus de savoare și gust, puteți adăuga bucăți de kaizer afumat sau șunculiță.

Bucătarii ne sfătuiesc să pregătim sarmalele atât prin intermediul aragazului cât și al cuptorului. Acestea pot sta o oră la fiert, pe foc mic. Ulterior, le puteți pune în cuptorul pentru alte 60 de minute.

Citește și: Cum împătureşti sarmalele corect. Aşa nu se vor desface la fiert niciodată