De ce grilajele de la ferestre au o curbură în partea de jos. Sigur nu știai la ce folosește

de: Cătălina Burghelea
02 10. 2022

Există ceva pe lumea asta care ne place mult: să ne uităm la caracteristicile misterioase ale caselor vechi. De ce locuințele din epoca de dinainte de cel de-Al Doilea Război Mondial au o toaletă la subsol? Sau care este explicația grilajelor de la ferestre cu o curbură în partea de jos? Ultima întrebare a generat foarte multe căutări în mediul online. Iată care este motivul real al acestui design.

De ce unele ferestre au „burtă”

Foarte multe case au astfel de ferestre cu grilaje curbate în partea de jos, oare motivul să fie plasarea ghivecelor de flori acolo? Alți internauți cred că acele umflături servesc unui scop de securitate, deoarece sunt adesea găsite doar la parterul clădirilor. Iar mulți americani susțin că adăpostesc aparatele de aer condiționat. Deci, care este povestea reală?

Potrivit experților, scopul cuprinde toate cele enumerate mai sus. Grilajele ferestrelor sunt de obicei instalate la parter din motive de securitate, împiedicând hoții să intre. Sunt adesea folosite și pentru ghiveciul de flori. Dar dacă poți instala o unitate AC în ele depinde de dimensiunea geamului. Totodată, te poți uita stânga-dreapta printre ele.

Unde găsești acest model de grilaj

De regulă, țările mediteraneene și latine au ferestre cu grilaje curbate în partea de jos. În Statele Unite, caută-le când mergi pe stradă în New York. Au o istorie lungă de a fi folosite în zonele urbane pentru securitate și sunt dublate ca feronerie ornamentală. Anumite orașe, cum ar fi NYC, au reguli care impun instalarea lor dacă în reședință locuiește un copil sub 10 ani. Dacă grilajele sunt drepte sau curbate poate depinde de constructor.

Departe de gratiile asemănătoare închisorilor de astăzi, grilajele din secolul al XIX-lea au îmbunătățit aspectul unei case, făcându-i pe locuitori să se simtă în siguranță, nu închiși. Folosite în zonele urbane, de la Charleston la Chicago, țineau intrușii afară în timp ce lasă aerul și lumina să intre înăuntru. Barele puternice din fier forjat erau adesea împodobite cu flori turnate decorative, ciucuri sau medalioane.

Până în anii 1880, zeci de companii s-au întrecut în a satisface apetitul Americii de epoca victoriană pentru străzile cu grilaje la ferestre și alte lucrări ornamentale din fier. Au angajat modelatori calificați, care au urmat cele mai recente tendințe europene. Acel stil se remarcă și astăzi în țările mediteraneene și latine.