De ce femeile nu au ce căuta pe Muntele Athos, nici măcar în vizită. Cum pun în pericol preoții de aici

de: Năstase Mirabela
22 02. 2022

De ce femeile nu au ce căuta pe Muntele Athos, nici măcar în vizită. Legea care interzice intrarea lor în Sfântul Munte Athos este avatonul, care înseamnă „neumblat”, făcându-se referire la interdicția femeilor de a „umbla” pe acest Sfântul Munte. Și azi locul a rămas sihăstresc taman datorită avatonului, care a funcționat ca un fel de graniță naturală.

Legea avatonului

Cei care au ales locul au fost călugării athoniți și tot ei au zidit mănăstirile și bisericile de pe stânci. Călugării au sfințit locul și au hotărât ca avatonul să rămână valid, indiferent de legile lumești.

Muntele Athos a început să fie un loc de retragere pentru călugări chiar din timpul ultimelor persecuții romane împotriva creștinilor, iar călugării veniți de pe teritoriu bizantin au adus aici acte, moaște, obiecte de artă, icoane, zidind și primele „lavre” athonite.

La granița dintre Muntele Athos și Grecia este un gard de sârmă, cu panouri metalice pe care stă scris „avatonul”. Actul este semnat de toți marii stareți ai mănăstirilor athonite din ziua de azi. De altfel, pe întreaga insulă nu se află nici măcar animale de sex feminin, în afară de găini și pisici, dar și de păsările sălbatice.

De ce femeile nu au ce căuta pe Muntele Athos, nici măcar în vizită

Se spune că dacă avatonul s-ar desființa, ar veni Sfârșitul Lumii. Deși se crede că femeile ar „pângări” locul, prin „plăcerile carnale” pe care le-ar produce, de fapt motivul pentru ele nu au voie și-ar avea originea într-o legendă ce o are în prim plan pe Maica Domnului. Legenda spune că atunci când corabia în care se afla Maica Domnului s-a apropiat de țărm, toți idolii din munte au căzut cu fețele la pământ și s-au sfărâmat în bucăți. Ea a binecuvântat locul și L-a rugat pe Fiul ei să îi ofere așezarea. Maica Domnului le-a vorbit apoi locuitorilor, pe care i-a botezat și binecuvântat:

„O, fii luminaţi, ascultaţi: acest loc a fost sortit mie de către Fiul meu şi Dumnezeul vostru. Voim însă, nu veţi mai rămâne mult aici, pentru că pe muntele acesta voi trimite bărbaţi din toată lumea, ca să vieţuiască în curăţie, după chipul îngerilor.“

Astfel, pe Muntele Athos nu au voie femeile, în afară de Maica Domnului. Părinții din Sfântul Munte cred totuși că dacă avatonul se va desființa, Sfârșitul va veni.

„Așa ne-au invatat bătrânii noștri, așa au profețit sfinții noștri, care erau făcători de minuni, cuvioși, asceti sau nebuni pentru Hristos”.

Acest „crez” este mărturisit de către toți părinții athoniți contemporani.