De ce facturile la electricitate sunt mari. Ministrul Energiei, anunț pentru milioane de români

De ce facturile la electricitate sunt mari. Ministrul Energiei, anunț pentru milioane de români
Efectele imediate după liberalizarea pieței de energie electrică

Odată cu liberalizarea pieței energiei, prețurile la facturile românilor au crescut. Una din explicații, conform Ministrului Energiei, ar fi din cauza unor furnizorii care au speculat piața. O altă explicație, mai spune Ministrul Energiei, ar fi pieţele mai scumpe.

Efectele imediate după liberalizarea pieței de energie electrică

Prețurile la electricitate pentru gospodării, care rămăseseră pe piața reglementată, au fost liberalizate treptat în 2020, după o perioadă dificilă. Decizia era luată prin ordonanța de urgență (OUG) 114/2018. Imediat după aprobare efectele  s-au dovedit a fi dificil de depășit. Plafonul actual al prețurilor la electricitate a fost complet liberalizat începând cu 1 ianuarie 2021. Liberalizarea deemarată de la 1 iulie a generat efecte imediate.

Pe piața energiei electrice, măsura a afectat în principal cei mai stabili și mai profitabili producători de energie din România. Ne referim aici la Hidroelectrica și Nuclearelectrica, care produc cea mai ieftină energie electrică din sistem. În același timp, noua regulă a avut și câțiva beneficiari, fiind vorba distribuitorii de energie electrică de pe piața locală.

Un alt impact major a fost asupra capacității României de a-și acoperi nevoile de energie electrică. România a fost de multă vreme un exportator de energie electrică în regiune. Industria sa de alimentare cu energie construită de comuniști era una mare și diversificată. Dar situația s-a schimbat dramatic anul trecut din cauza schimbărilor de reglementare, corelate cu lipsa investițiilor și gestionarea deficitară.

Ministrul Energiei dă vine pe furnizori pentru majorarea facturilor

Un alt efect, vorbind despre distribuitorii de energie de pe piața locală, au fost majorările facturilor consumatorului final, fie privat sau companie. Ministrul Energiei Virgil Popescu a vorbit despre situația acutală a costurilor mari regăsite pe facturile consumatorilor finali. Domnia sa a justificat acest lucru prin speculațiile făcute de furnizorii de energie, dar și prin scumpirea pieței.

„Românii plătesc un preţ mare la energie din cauza comportamentului speculativ al furnizorilor, care nu au cumpărat energie prin contracte pe termen lung, ci au preferat pieţele mai scumpe. De la 1 iulie va dispărea din factura consumatorului casnic acel discount de la preţul serviciului universal la preţul pieţei concurenţiale.

Eevident, dacă nu ai trecut într-o piaţă concurenţială pe ofertele care sunt pe piaţă, la 1 iulie vor apărea alte oferte de preţ. Aceste prețuri pot fi mai mari sau mai mici sau care pot fi la acelaşi nivel.”, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu, într-un interviu acordat Agerpres.ro.

Piața de energie, ca orice alte piețe, este una în dezvoltare. Odată cu liberalizarea prețurilor era imposibil să nu crească și costul clientului final, dar se pot scade aceste cheltuieli prin alegerea unui furnizor cu cele mai mici prețuri oferite către clienți.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI