De ce Europa de Est a fost afectată mai puțin de virus. Vaccinul pe care l-au făcut românii pe timpul lui Ceaușescu

de: Emanuela Pană
07 04. 2020

Veste îmbucurătoare pentru țara noastră. În urma unui studiu realizat de un expert român, s-a ajuns la concluzia că un vaccin care se făcea încă din vremea comunismului este în strânsă legătură cu numărul mai mic de morți provocate de noul coronavirus. Vezi care este vaccinul pe care România îl are încă de atunci în schema obligatorie.

Vaccinul pe care l-au făcut românii pe timpul lui Ceaușescu

Țările în care vaccinul pentru tuberculoză (BCG) este obligatoriu înregistrează mai puține decese provocate de infectarea cu COVID-19, este concluzia la care a ajuns un expert român după ce a studiat acest fenomen. Majoritatea românilor care au făcut vaccinul înainte de anii ’90 au un semn în formă de floricică pe brațul stâng.

Studiul preliminar care a fost făcut public pe medRxiv, un site pentru cercetări medicale nepublicate, arată faptul că există o corelație între țările care le solicită cetățenilor săi să facă vaccinul Bacill Calmette-Guerin (BCG) și cele care au declarat un număr mai mic de îmbolnăviri cu temutul virus.

Pentru a vedea dacă vaccinul oferă într-adevăr un nivel mai crescut de protecție, clinicieni din minimum șase țări efectuează studii asupra angajaților din sănătate și asupra vârstnicilor care s-au oferit să se vaccineze împotriva tuberculozei, conform Bloomberg.

Europa de Est – afectată mai puțin de virus

Mihai Netea, expertul român în boli infecţioase la Centrul Medical Radboud Universty din Olanda, se numără printre primii specialiști care au efectuat studii despre eficiența vaccinului BCG asupra SARS-CoV-2. În procesul de cercetare, în echipa acestuia s-au înscris deja 400 de cadre medicale. Jumătate dintre persoane au fost vaccinate, în timp ce ceilalți 200 au primit un placebo.

Există o corelaţie între vaccinul BCG şi numărul redus de decese cauzate de COVID-19

Netea va realiza și un studiu separat, care va avea ca principal obiectiv determinarea eficacității vaccinului împotriva tuberculozei asupra contaminării cu noul coronavirus și la cei trecuți de vârsta de 60 de ani.

Printre țările care recomandă vaccinul BCG numai persoanelor expuse unui risc major de contaminare cu acest virus, și care au înregistrat, totodată, un număr mare de cazuri de infectare cu coronavirus, menționăm Italia și SUA. În ceea ce privește țările care au avut politici de vaccinare cu BCG, dar le-au încheiat, se numără: Germania, Spania, Franţa şi Marea Britanie.