De ce este fumatul interzis la terase. Ce boli pot transmite țigările

De ce este fumatul interzis la terase. Ce boli pot transmite țigările
De ce este fumatul interzis la terase. Ce boli pot transmite țigările

Galicia a interzis fumatul în spațiile publice, adică la terase, pentru a limita răspîndirea epidemiei de coronavirus. Măsura care a dezamăgit fumătorii a fost anunțată miercuri, intră în vigoare joi, și ar putea fi extinsă și la alte regiuni.

Fumatul a fost interzis și la terase. Ce boli pot transmite țigările, indiferent de care sunt

Galicia, o țară situată în nord-vestul Peninsulei Iberice, o comunitate autonomă din Spania, a interzis fumatul la terasele din aer liber pentru a limita răspândirea virusului COVID-19. Experții reamintesc că tutunul dăunează grav sănătății nu doar în pandemie, ci în general. Medicii reamintesc că fumătorii sunt cunoscuți pentru că dezvoltă forme clinice de Covid-19 cu un pronostic mult mai rău decât nefumătorii.

Pe de altă parte, încărcătura virală expulzată de un fumător care este infectat este mai mare decât cea care poate fi expulzată de un nefumător infectat. Adică un fumător infectat poate infecta mult mai ușor persoana cu care vorbește. Pericolul apare și dacă stăm la o terasă și clienții fumează, dar și atunci când mergem pe stradă și întâlnim un fumător.

Galicia a interzis fumatul la terase
Galicia a interzis fumatul la terase

Fumătorii își ating fața mult mai des ca nefumătorii

O altă problemă este că fumătorii își ating mai des fața. Dacă fumătorul atinge țigările, țigara electronică și apoi duce mâna la gură fără să se dezinfecteze, este clar că avem de-a face cu un mediu propice de transmitere a coronavirusului.

Un fumător de 20 de țigări pe zi face de aproximativ 300 de ori mai mult, în 24 ore, mișcarea mână-gură decât un nefumător. Acest context de risc crescut ar trebui să conducă la o consecință logică.

Pandemia de coronavirus, timpul propice de a renunța la țigări

Societatea Spaniolă de Pneumologie și Chirurgie Toracică a transmis că epidemia este o oportunitate pentru care fumătorii trebuie să renunțe la acest obicei dăunător.

Spaniolii au fost alertați că țigările pot acționa ca emițătoare ale noului coronavirus și le-a recomandat oamenilor să nu fumeze în mediul social, adică la terase. În cazul nerespectării acestor sfaturi, Ministerul Sănătății de acolo a avertizat că consumul de tutun și derivate trebuie să se facă ”în spații deschise separate, crescând măsurile de igienă personală a celor care fumează, cu spălarea mâinilor înainte și după manipularea produselor”.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI