20 sept. 2024 | 15:07

De ce este bine să legi un șnur roșu în jurul copacilor din grădină. Gospodarii de la țară fac asta mereu, e un obicei vechi, din străbuni

Utile
De ce este bine să legi un șnur roșu în jurul copacilor din grădină. Gospodarii de la țară fac asta mereu, e un obicei vechi, din străbuni
De ce este bine să legi un șnur roșu în jurul copacilor din grădină. Gospodarii de la țară fac asta mereu, e un obicei vechi, din străbuni

Dacă mergi în gospodăriile din mediul rural, este posibil să observi că unii copaci și pomi fructiferi au un șnur roșu legat în jurul trunchiului sau de o creangă. Practica este răspândită peste tot în lume și are legătură cu o tradiție care s-a transmis din generație în generație.

Ce rol are șnurul roșu legat la copaci

Culoarea roșie reprezintă un simbol foarte puternic, în numeroase culturi. Aceasta este asociată cu norocul, prosperitatea, bogăția și protecția împotriva energiilor negative. În cultura românească, este o practică destul de obișnuită să le fie pus un șnur roșu la mână copiilor mici, pentru a-i feri de deochi. În cultura Feng Shui, se spune că este bine să ai o monedă legată cu ață roșie în portofel, pentru a avea noroc la bani.

Mergând mai departe, unii oameni leagă șnur roșu la coarnele vitelor sau în jurul copacilor din gospodărie. Se spune că panglica roșie pusă la animale sau la pomii din curte ferește gospodăria de ghinioane, de invidie și de deochi. Animalele sunt protejate de boli, iar pomii la care se leagă un șnur roșu vor fi mai roditori în anul următor, potrivit credinței populare.

Panglica roșie legată la pomi nu are legătură doar cu rodul, ci și cu comuniunea dintre om și natură. Indiferent că este pom roditor, copac sau plantă decorativă, prin punerea unui șnur roșu, acesta se transformă în simbol al vieții, al creșterii și al protecției spirituale.

Cum se îngrijesc pomii din livadă toamna

Îngrijirea pomilor fructiferi toamna este esențială pentru a asigura sănătatea și productivitatea lor în sezonul următor. Această perioadă este ideală pentru pregătirea pomilor pentru iarnă și pentru viitorul ciclu de vegetație. Iată care sunt principalele lucrări de îngrijire necesare:

Tăierea de toamnă

Tăierea ramurilor uscate și bolnave: Este important să îndepărtezi ramurile afectate de boli, dăunători sau cele uscate, pentru a preveni răspândirea bolilor și pentru a permite pomului să-și conserve energia.

Tăierea de formare: Dacă este necesar, poți efectua tăieri ușoare pentru a modela coroana pomului, însă tăierile majore sunt mai potrivite pentru finalul iernii sau începutul primăverii, când pomul este în repaus vegetativ.

Aplicarea tratamentelor fitosanitare

Tratamente cu fungicide și insecticide: Toamna, după căderea frunzelor, aplică un tratament cu cupru (zeamă bordeleză) sau alte fungicide pe bază de cupru pentru a preveni apariția bolilor fungice, cum ar fi rapănul, făinarea sau monilioza. Acest tratament reduce riscul de infecții în primăvară.

Tratamente împotriva dăunătorilor: Aplică tratamente împotriva insectelor dăunătoare, cum ar fi acarienii sau păduchii, pentru a limita populația lor în sezonul următor.

Curățarea și îndepărtarea frunzelor și a fructelor căzute

Frunzele uscate și fructele căzute trebuie îndepărtate din jurul pomilor, deoarece pot adăposti boli și dăunători. Compostarea acestora poate fi o soluție, dar doar dacă sunt sănătoase. În caz contrar, este mai bine să le arzi sau să le elimini.

Săparea și afânarea solului

O ușoară afânare a solului în jurul pomului, de obicei la o adâncime de 10-15 cm, ajută la aerisirea rădăcinilor și previne compactarea solului. Această operațiune poate facilita și pătrunderea apei din precipitații.

Fertilizarea de toamnă

În toamnă, se pot aplica îngrășăminte organice, cum ar fi compostul sau gunoiul de grajd bine descompus, care vor furniza substanțele nutritive necesare pentru întărirea pomului pe parcursul iernii și pentru un început sănătos în primăvară.

Îngrășăminte minerale: Dacă este necesar, se pot aplica și îngrășăminte pe bază de fosfor și potasiu, care ajută la dezvoltarea rădăcinilor și la pregătirea pentru iarnă. Evită azotul în această perioadă, deoarece stimulează creșterea lăstarilor tineri, care nu vor rezista gerului.

Parteneri
Marcel Ciolacu, prima apariție publică alături de soție după mulți ani. Cum arată nevasta premierului
Redactia.ro
Ceaiul care te va ajuta să dormi ca un bebeluș. E preparat din coaja unui fruct regăsit în orice magazin
Click.ro
„UE și-a pierdut mințile. Este un gest sinucigaș”. Moscova despre ajutorul european acordat Ucrainei
Digi24
S-a aplecat și S-A VĂZUT TOT: Corina Bud, FĂRĂ lenjerie! Fanilor nu le-a venit să creadă că a apărut AȘA
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Don Pepe și familia, ședință foto de lux. Poze de album în Veneția
EVZ.ro
Bogdan de la Ploiești a anunțat despărțirea de Cristina Pucean! „Nu a fost vorba de trădare, înșelat”. De ce ar fi ajuns la separare din nou
Spynews
Klaus Iohannis este vinovat! Înseamnă ultima TRAGEDIE
Capital.ro
Ea are 27 de ani, el are 57 și tocmai au anunțat că vor deveni părinți: „Mama te așteaptă…”. Vedeta abia a divorțat anul trecut
Avantaje
Răsturnare de situație în ALEGERILE din SUA! ADEVĂRUL despre TRUMP și KAMALA
Mediaflux
Descinderi acasă la Nuțu Cămătaru! Au fost găsite maimuțe, păsări răpitoare, cangur și alte exemplare exotice
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Cum arată acum fiica Adrianei Iliescu. Eliza a fost fotografiată recent alături de mama sa, într-o ipostază emoționantă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro