De ce doza booster se face cu un alt tip de ser decât cel administrat la schema completă. Anunţul făcut de Agenţia Europeană a Medicamentului

de: Ștefan R. Apostol
25 10. 2021

Noile cercetări sugerează că amestecarea unei doze de AstraZeneca fie cu Pfizer, fie cu Moderna ar putea fi benefică. Concluzia acestor cercetări a fost confirmată și de Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA). Studiul a mai constatat că această combinație a dat un răspuns imunitar la fel de puternic sau mai puternic decât două doze de vaccin ARNm.

Amestecarea vaccinurilor COVID ar putea duce la un răspuns imunitar mai puternic

Studiul realizat în Germania și publicat în Nature Medicine a implicat 216 voluntari. Cincizeci și cinci au primit două doze de vaccin cu vector viral al AstraZeneca, 64 au primit două doze de vaccin ARNm, iar 97 au primit o combinație de o doză de AstraZeneca și o injecție de rapel ARNm.

Descoperirile au arătat că o injecție de AstraZeneca urmată de o doză de Pfizer sau Moderna a dus la un răspuns imunitar mai puternic decât administrarea a două doze de AstraZeneca. De asemenea, studiul a constatat că combinația a dat un răspuns imun la fel de puternic sau mai puternic decât două doze de vaccin mARN.

”Constatăm că există câteva rezultate promiţătoare în studii care confirmă că această abordare provoacă, prin anumite combinaţii de vaccinuri, un răspuns imunitar mai puternic decât atunci când se foloseşte acelaşi tip de vaccin, la o vaccinare suplimentară”, a declarat într-o conferinţă de presă Marco Cavaleri, însărcinat cu strategia vaccinării la EMA.

Descoperirile sunt în concordanță cu alte studii similare, inclusiv cu studiul Com-COV al Universității Oxford. Implicand peste 800 de voluntari, a descoperit ca cei care au primit un amestec de AstraZeneca si Pfizer au generat un raspuns imun puternic impotriva virusului. Cu toate acestea, ordinea vaccinurilor a făcut o diferență, AstraZeneca urmat de Pfizer „inducerea de anticorpi și răspunsuri celulelor T mai mari decât Pfizer urmat de AstraZeneca”.

Vaccinurile cu ARNm oferă cea mai robustă protecție

Cecetătorii spun că există câteva alte studii care investighează abordarea heterologă, în parte datorită eficacității puțin mai slabe a AstraZeneca, precum și preocupărilor legate de tromboza cu sindrom trombocitopenie. Deși nu este încă clar de ce combinația induce un răspuns imun mai mare, cercetătorii spun că există unele speculații.

Odată cu răspândirea variantei Delta mai infecțioase, rezultând o eficacitate redusă a vaccinului, unii experți au propus combinarea vaccinurilor care ar putea contribui la îmbunătățirea răspunsurilor imune, în special atunci când se utilizează AstraZeneca. Cu toate acestea, cercetătorii spun că încă nu se știe dacă abordarea se va dovedi mai protectoare împotriva variantelor.

„Când te uiți la spitalizări și boli severe, toate sunt foarte bune. Dar, în general, se consideră că vaccinurile cu ARNm oferă cea mai robustă protecție între variante.

Din studii precum aceasta, abordarea heterologă este probabil să ofere o protecție mai bună împotriva variantelor decât primele și impulsurile directe AstraZeneca ”, spun cercetătorii EMA.

Mai multe țări au început deja să amestece vaccinuri COVID cu scopul de a crește viteza de imunizare, inclusiv Germania, Italia, Canada, Coreea de Sud, Thailanda și Emiratele Arabe Unite. De asemenea, a fost autorizat de Public Health England în ianuarie, în timp ce Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA au permis amestecarea vaccinurilor în „circumstanțe excepționale”, dar numai pentru vaccinurile ARNm.