De ce dau românii cu petarde şi artificii în noaptea de Revelion. Obiceiul, explicat de un celebru sociolog

de: Ana Chivu
30 12. 2022

Majoritatea românilor adoră să cumpere artificii și petarde special pentru Noaptea dintre Ani. Pentru mulți sunt extrem de distractive, iar pentru alții reprezintă chiar un motiv de competiție cu ceilalți vecini de la bloc sau casă. Cu toate astea, puțini sunt cei care știu explicația acestui obicei. Un sociolog a oferit mai multe detalii despre activitatea adorată de români de Revelion.

De ce românii dau cu petarde și artificii de Revelion: explicația unui sociolog

Românii adoră Sărbătorile de iarnă pentru că toată familia se strânge în jurul unei mese, muzica este la maximum, distracția este în toi, bucate nenumărate așteaptă să fie gustate de oaspeți, iar la final serile se termină cu un foc de artificii. Revelionul este marcat de cele mai multe ori printr-un astfel de foc ce reușește să aprindă cerul în ultimele secunde din an.

De asemenea, pe străzi răsună pocnitorile, petardele și artificiile. Seara care se apropie cu pași repezi este extrem de gălăgioasă și neplăcută în special pentru animale, dar mult așteptată de cei mai mulți cetățeni. Cu toate astea, puțini știu care este explicația acestei activități.

,,Şi ăştia cu reclamele au început de prin noiembrie, cu Moş Crăciun, etc. Trăim într-o societate în care sărbătoarea se extinde până facem profit. E o televiziune care dă numai filme de Crăciun unul după altul, nici nu ştiam că s-au făcut atâtea”, arată sociologul.

Ce înseamnă?

Specialistul a susținut că plăcerea focurilor de artificii ține de ,,copilăria intelectuală”. Majoritatea micuților sunt atrași de formele de pe cer și culorile nenumărate, dar mai ales de gălăgia care nu le este străină.

Expertul a subliniat că ei adoră să facă zgomot cât mai mare când sunt în creștere pentru că tocmai acesta este sentimentul lor că au putere și că fac ceva ce contează. Din acest motiv, unii adulți rămân cu o afinitate pentru acest lucru.

,,Ţine de copilăria intelectuală, ca să mă exprim foarte frumos. Copiilor le place, cu cât sunt mai mici, să facă zgomot cât mai mare. E sentimentul lor că au putere şi că fac ceva care contează. De aia au zdrăngănitoare din alea. Copiii fac gălăgie ca să se facă auziţi.

Şi aici e un nivel infantil! La fel e şi cu muzica. Eu în România nu merg niciodată în restaurante unde e muzică, pentru că unii dau muzica atât de tare încât nu mă aud eu vorbind. Şi asta ţine tot de un infantilism. Calitatea nu înseamnă să dai la volum maxim!”, a concluzionat Alfred Bulai. (Sursa: dcnews.ro)